Tilaa Uutiskirje!

Koulukiertueelle kaivataan lisää toimittajia – ideana kertoa, miten journalismi eroaa muusta netin viestinnästä

”Emme saa jättää mediakasvatusta vain henkilöille, jotka tulevat journalismin ulkopuolelta”, kiertueen tuottaja Anne Leppäjärvi sanoo.

Ajankohtaiset

Joukko vapaaehtoisia toimittajia tarjoutuu tänä syksynä kouluihin kertomaan työstään. Faktana, kiitos! -kiertueen yksi tavoitteista on tuoda esiin, millä tavoin journalismi eroaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa liikkuvasta tiedosta.

Kuka tahansa toimittaja voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi kampanjan verkkosivulla. Sivuilla olevalta listalta opettajat taas voivat kutsua toimittajan kouluvierailulle.

Tällä hetkellä kampanjassa on pulaa toimittajista ja suurimmassa osassa kuntia ei vielä ole yhtään vapaaehtoiseksi ilmoittautunutta journalistia. Oman paikkakunnan tilanteen voi tarkistaa täältä.

– Osa listalla olleista toimittajista on jo saanut niin paljon yhteydenottoja, etteivät he voi ottaa enempää vastaan, kiertueen tuottaja ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin koulutusohjelman johtaja Anne Leppäjärvi sanoo.

– Unelmani on, että meillä olisi jokainen Suomen paikkakunta listalla.

”Osa listalla olleista toimittajista on jo saanut niin paljon yhteydenottoja, etteivät voi ottaa enempää vastaan.”

Leppäjärven mukaan kuka tahansa ammatikseen toimittajan työtä tekevä sopii mukaan kampanjaan.

Kynnys osallistua on tehty matalaksi. Toimittaja saa valmiin kalvosetin ja tuntirungon, jota voi soveltaa luokassa ja höystää omalla kokemuksellaan.

Leppäjärven mukaan on tärkeää, että kampanjan viesti on sama kaikkialla. Kampanjalla halutaan tuoda esiin journalismin erityisyyttä, esimerkiksi sitä, millaisia valintoja ja millä perustein toimittajat tekevät.

Tarkoitus ei ole viestiä, ettei journalismiin pitäisi suhtautua kriittisesti. Päinvastoin osa ideaa on kertoa, että toimittaja ja lukija ovat tässä samassa veneessä: lähteitä ja tietoja pitää arvottaa.

Yhtä tärkeää kuitenkin on, että toimittaja menee luokkaan ja kohtaa nuoret. Leppäjärvi uskoo, että tämä voi hälventää ajassamme melko yleisiä epäluuloja journalisteja kohtaan.

Leppäjärvi on huolissaan, että journalismi – median ”kaurapuuro” eli tiedot siitä, mitä ympärillä tapahtuu – jää mediakasvatuksessa pelien, elokuvien ja mainonnan lukutaidon jalkoihin.

– Emme saa jättää mediakasvatusta vain henkilöille, jotka tulevat journalismin ulkopuolelta. Opettaja ei voi antaa sellaista mediakasvatusta kuin toimittaja.

Itse Kolarista kotoisin oleva Anne Leppäjärvi muistaa hyvin, kun Pohjolan Sanomien toimittaja Veikko Väänänen vieraili hänen luokassaan ja kenties osaltaan vaikutti jopa ammatinvalintaan.

Se osoittaa hänestä, miten arvostettuja ja odotettuja vieraita toimittajat luokissa ovat.

Faktana, kiitos! -kiertueen starttitilaisuus pidetään ensi viikon tiistaina kello 17.30. Päivälehden museolla Helsingissä. Kampanja on saanut tukea Tiina ja Antti Herlinin säätiöltä. Siinä ovat mukana Sanomalehtien Liito, Yle, MTV Uutiset, STT ja Journalistiliitto.

Kampanjasta on viestitty opettajille sosiaalisessa mediassa ja siitä on kerrottu taustaorganisaatioiden koulukontakteille.

Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast