Millaisia strategioita sanomalehtien kannattaa kehittää? Helsingin Sanomissa pitkään strategia-asioita suunnitellut Kimmo Pietinen neuvoo, että ensin pitää miettiä tuotestrategia. Se voi olla esimerkiksi digitilaajien saaminen.
Tuotestrategian jälkeen pitää pohtia sisältöstrategia eli millaisilla sisällöillä ja sisällöntuotantokoneistolla tavoite saavutetaan. Helsingin Sanomissa digitilaajia saadaan muun muassa laadukkailla lifestyle-jutuilla.
– Ei millään himphamppujutuilla, vaan pitkillä jutuilla, joissa on tarina ja myös asiaa. Se oli yksi oivallus, jonka kautta saatiin uudenlaiset ihmiset lukemaan Hesarin digiä.
”Täytyy miettiä, mikä on se liikevaihto, asiakaskunta ja tavoite tulevaisuudessa ja miten sinne päästään ja millä aikataululla.”
STT:n toimitusjohtajaksi syksyllä valittu Pietinen ei ole vielä ehtinyt suunnitella uutistoimistolle pitkän ajan strategiaa, sillä aika on mennyt akuutin tilanteen eli tappiollisen uutistoiminnan selvittämiseen.
– Katse ei ole ollut vielä niin pitkällä horisontissa kuin haluaisin, mutta se on se seuraava vaihe, että tällainen strategia pitäisi hahmotella STT:llekin. Täytyy miettiä, mikä on se liikevaihto, asiakaskunta ja tavoite tulevaisuudessa ja miten sinne päästään ja millä aikataululla.
Strategiasuunnittelu voi auttaa sanomalehtiä digitalisoitumaan. Pietinen toteaa, että monet sanomalehdet ovat lähteneet digitielle melko hitaasti. Hän ymmärtää hyvin tilanteen hankaluuden.
– Kuinka muutat painetun lehden ympärille rakennetun operaation sellaiseksi, että se on digitaalisesti yhtä ylivoimainen? En kyllä kadehdi sanomalehtien asemaa, Pietinen sanoo.
Digilehtiä pitää Pietisen mukaan tehdä uudella otteella, jotta ne menestyvät.
– Ongelma tiivistyy osittain siihen, että verkossa lehti ei ole kokonaisuus ja juttuja luetaan sieltä täältä.
> Lue uusimmasta Suomen Lehdistöstä Kimmo Pietisen henkilöhaastattelu.
> Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.