Tilaa Uutiskirje!

Keskisuomalaisen saama langettava ihmisarvon loukkaamisesta on suhteeton kuin lätkävalmentajan vertaaminen Staliniin

Näkökulmat

Kirjoittaja on Suomen Lehdistön tuottaja.

Keskisuomalainen sai Julkisen sanan neuvostolta huomautuksen päätoimittajansa Pekka Mervolan Huomioita-palstalleen kirjoittamasta tekstistä. Kyse oli ”kevyestä juhannusjutusta”, jossa Mervola arvioi julkkisnaisten Instagram-kuvia ja kysyi, voiko heidän pukeutumistaan pitää seksuaalisena häirintänä.

JSN päätti äänin 6–5, että kyse oli naisten ihmisarvon loukkaamisesta muun muassa siksi, että kolumnissa tehtiin johtopäätös, ettei ”kyseisiin henkilöihin kannata käyttää hetkeäkään aikaa tai huomiota”.

Tunnistettavien henkilöiden ihmisarvon loukkaamisesta ei ole koskaan aiemmin annettu langettavaa päätoimittajalle ainakaan vuoteen 1994 ulottuvan JSN:n verkkoarkiston perusteella.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana sekä Radio City että Radio Rock ovat saaneet langettavat juontajiensa vitsailtua julkkiksen tappamisella (City) sekä viitattua toiseen julkisuuden henkilöön ilmauksilla ”oman elämänsä vitsi”, ”ihan suuren luokan saatana vitsi” ja ”vittu mikä pelle” (Rock).

”JSN:n aiempien päätösten valossa Mervola-langettava on yllättävä.”

Urheilulehti on saanut takavuosina kaksi langettavaa saman toimittajan tekemisistä. Vuonna 2012 hän kuvaili jääkiekkovalmentajaa ”vainoharhaiseksi” ja ”ammattisairaaksi” sekä vertasi häntä Staliniin ja teki asiattoman vihjauksen valmentajan roolista lastensa isänä. Tätä aiemmassa tapauksessa toimittaja kuvaili, kuinka eräällä toisella valmentajalla on ”siansilmät”, hänen ”päässään viiraa” ja hän on ”sivistymätön ihminen”, joka ”toikkaroi räkä poskella”.

Vuonna 2005 Iltalehti sai langettavan kolumnista, jossa verrattiin kansanedustaja-lääkäriä natsitohtori Mengeleen.

Tulkinnat ihmisarvon loukkaamisesta elävät ajassa. On huomionarvoista, että kaikki yleisöjäsenet äänestivät Mervolalle langettavaa, mutta valtaosa toimittajista olisi antanut vapauttavan.

JSN:n uskottavuuden kannalta on hyvä, että neuvoston jäseninä on muitakin kuin journalisteja. Olisi tunkkaista, jos toimittajien tekemistä arvioisivat vain toiset toimittajat. Samalla Mervola-päätöstä voi pitää linjanmuutoksena siihen suuntaan, että tunnistettavista ihmisistä on kirjoitettava aiempaa varovaisemmin (Terveisiä Jyrki Lehtolalle!).

JSN:n aiempien päätösten valossa Mervola-langettava on yllättävä. Uskaltaisinpa jopa sanoa, että se on suhteeton kuin jääkiekkovalmentajan rinnastaminen Staliniin tai kansanedustaja-lääkärin vertaaminen Mengeleen.

Lisää aiheesta