VertaaEnsin-sivusto julkaisi kesällä selvityksen, kuinka pitkä matka suomalaisilla on nostamaan rahaa. Tulokset sellaisenaan julkaisi ainakin Taloussanomat, Maaseudun Tulevaisuus, pari Ylen aluetoimitusta sekä lukuisat paikallislehdet.
Sinänsä tuloksiin on helppo uskoa. Kuulostaa järkeenkäyvältä, että Inarin kaltaisessa harvaan asutussa ja alueeltaan laajassa kunnassa matka pankkiautomaatille on pisin. Korkeammilla sijoilla taas on suurempia kaupunkeja.
Ainut vain, että tulokset eivät pidä paikkaansa.
Laskukaava herättää kysymysmerkkejä: “kuntien sisäiset etäisyydet pankkiautomaateille on laskettu jakamalla yhden automaatin kattama alue neliöjuurella.”
”Reuna-alueiden palveluiden näivettymistä käsittelevät uutiset selvästi kiinnostavat lukijoita, mutta journalistilla on vastuu tiedon todenperäisyydestä.”
Selvityksessä ei siis huomioida pankkiautomaattien sijainteja saati sitä, missä ihmiset asuvat. ”Pankkiautomaatin kattama alue” on yksinkertaisesti kunnan pinta-ala jaettuna automaattien määrällä. Neliöjuuritulos on yhden tällaisen teoreettisen neliön sivun pituus eikä matka yhtään minnekään.
Jos vaikkapa Kihniöön laitettaisiin sen ainokaisen pankkiautomaatin viereen toinen, kihniöläisten keskimääräinen matka rahaa nostamaan laskennallisesti puolittuisi. Oikeasti kaikilla olisi tietenkin edelleen sama matka samaan paikkaan.
Onko VertaaEnsin-niminen sivusto tosiaan niin jykevä instituutio, että sen tuloksia kannattaa julkaista suodattamattomana? Reuna-alueiden palveluiden näivettymistä käsittelevät uutiset selvästi kiinnostavat lukijoita, mutta journalistilla on vastuu tiedon todenperäisyydestä. Karttakriittisyys on osa lähdekriittistä lukutaitoa.
Esimerkiksi Suomen Pankki on jo tehnyt ihan oikean selvityksen samasta aiheesta viime vuonna. Se sentään laski matkat pankkiautomaateille teitä pitkin jokaisen asutun neliökilometrin osalta.
Oikeitakin tuloksia voi siis saada, jos neuvoa kysytään geoinformaatikoilta.