Tilaa Uutiskirje!

Kangaskorpi: Yhteisyritykseen kannattaa suhtautua avoimesti

Ajankohtaiset

Sanomalehtikustantajat ovat valmiita perehtymään Itellan perjantaina esittämiin yhteistyömalleihin ja selvittämään, ovatko ne toteutettavissa. Itellan ajatus on, että yksittäiset lehtitalot ja Itella perustaisivat yhteisyrityksiä hoitamaan jakelua.

– Avaus on mielenkiintoinen, ja siihen kannattaa suhtautua avoimesti etenkin nykytilanteessa. Kukin lehtitalo voi omalta osaltaan selvittää, mitä yhteisyritys tarkoittaisi käytännössä, sanoo Sanomalehtien Liiton hallituksen puheenjohtaja ja Keskisuomalainen Oyj:n toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi.

Yksi kysymys on, mitä kaikkea yhteisyritykset jakaisivat. Toinen koskee palvelutasoa. Itsestään selvää ei ole sekään, miten säästöä syntyisi.

Itellan lehtipalveluista vastaavan johtajan Risto Savikon mukaan yhteisyritys lisäisi läpinäkyvyyttä ja osapuolten välistä avoimuutta.

Ollaanko Itellan omistajaohjauksessa todella valmiita hyväksymään se, että ihmiset voivat joutua asuinpaikkansa takia hyvin eriarvoiseen asemaan.

Kangaskorpi on samaa mieltä siitä, että lisäavoimuus olisi hyväksi ja edesauttaisi luottamuksen rakentumista.

– Meillä ei esimerkiksi ole tiedossa se, miten Itellan kustannukset muodostuvat. Olemme pitäneet Itellaa kumppanina, mutta viimeaikaiset korotusilmoitukset ovat tehneet särön tähän ajatteluun.

Kangaskorpi viittaa Itellan ilmoittamiin koviin hinnankorotuksiin. Monien lehtitalojen varhaisjakelusopimukset ovat katkolla.

– Jakelu on lehtien kannalta elämän ja kuoleman kysymys. Haja-asutusalueilla asuville ihmisille se on tasa-arvokysymys. Ollaanko Itellan omistajaohjauksessa todella valmiita hyväksymään se, että ihmiset voivat joutua asuinpaikkansa takia hyvin eriarvoiseen asemaan, Kangaskorpi kysyy.

Lisää aiheesta