Tilaa Uutiskirje!

Kaikkia aiheita voi käsitellä Instan ja Tiktokin videoformaateissa, sanoo Ylen Zahra Karimy: ”Videot tehdään sillä asenteella, että kerron ystävänä, mitä tapahtuu”

Yle Kioskin toimittaja Zahra Karimy kertoo, kuinka tehdään journalismia Tiktokiin ja Instagramin reels-videoformaattiin.

Zahra Karimyn mukaan journalistiset videot kannattaa kuvata arkisissa ympäristöissä. Studio loisi jään katsojan ja puhujan välille.
Ajankohtaiset

”On paljon ihmisiä, muitakin kuin nuoria, jotka eivät ymmärrä uutisia tai katso niitä koko ajan. Melkein kaikki nuoret taas viettävät aikaa Instagramissa tai Tiktokissa. Siksi on tärkeää tehdä journalismia näille alustoille.

Kun Afganistanin tilanne kärjistyi, halusimme Yle Kioskissa tehdä vakavasta aiheesta uudenlaista journalismia nuorilta nuorille. Teemme Tiktokiin ja Instagramin reelseihin mahdollisimman lähestyttäviä ja ymmärrettäviä videoita.

Kerromme yksinkertaisesti ja lyhyesti, mitä on tapahtunut, missä ja milloin. Instagramissa reelsin aikaraja on minuutti, Tiktokissa vähän pidempi. Vaikkapa Afganistanin historian kertominen minuutissa oli tosi vaikeaa. Ihan sama mikä aihe on, siitä voi tehdä journalismia näin.

”Afganistanin historian kertominen minuutissa oli tosi vaikeaa.”

Käytämme somesta entuudestaan tuttuja videomuotoja. Nuoret tietävät, että my dayssa kuvataan päivän kulkua ja story timessa kerrotaan tarina. Kun halusimme kertoa haastateltavien pakoyrityksistä Afganistanista Iraniin, formaatti oli story time.

Haluamme, että nuoret voivat videota katsoessa ajatella, että ”hei mä tiiän miltä toi tuntuu, toi vaikuttaa mun kaverilta, mäkin ajattelen samoja asioita”. Yhdessä videossa puhumme esimerkiksi afganistanilaisten nuorten tavallisista unelmista.

Vaikka alusta ja tekemisen tapa ovat uusia, teemme journalismia. Meillä on faktat kunnossa, emme keksi päästämme asioita tai näyttele mitään. Haastattelemme ihan oikeita Afganistanissa asuvia ihmisiä.

Kuvaamme videot minun huoneessani tai muualla, missä olisin omassa arjessanikin voinut kuvata somevideoita. Emme halua, että minun ja katsojan välissä on jää, joka tulee murskata. Näin olisi, jos olisin jossain studiossa puhumassa a-studiomaisella tavalla. Videot tehdään sillä asenteella, että kerron ystävänä, mitä tapahtuu.

Haastavinta on, ettemme voi näyttää kaikkea materiaalia, esimerkiksi videoita joissa Taliban lyö naisia. Raa’at videot sensuroidaan heti. Erityisesti Tiktok on todella herkkä sensuroimaan. Näissä tapauksissa jätämme kuvamateriaalin käyttämättä, mutta kerron tapahtumista selostuksessa.”

Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast