Sulje

Kaikki irti tilasta

Turun Sanomien syksyllä valmistunut Artukaisten avotoimitus.

Turun Sanomien syksyllä valmistunut avotoimitus Artukaisissa suunniteltiin akustiikan ehdoilla. Kuva: Lennart Holmberg

 

Tilaratkaisuilla voi vaikuttaa tiedonkulkuun, äänimaailmaan ja työviihtyvyyteen. Vierailu kolmessa avotoimituksessa paljasti miten.

Työrauhaa äänisuunnittelulla

Turun Sanomien syksyllä 2011 valmistuneessa Artukaisten toimituksessa panostettiin erityisesti akustiikkaan. Toimituksessa työskentelee lähes 150 ihmistä, joten äänisuunnittelu kannatti.

Mineraalivillalla pehmustettu katto, kokolattiamatto ja työpisteiden väliin pystytetyt sermit estävät äänten kimpoilun. Kovat yhtenäiset pinnat ja toimituksissa yleiset monitoririvistöt edesauttavat äänten etenemistä ja voimistavat hiljaisiakin ääniä. Artukaisissa pyöreä keskuspöytä sekä heijastaa ja hajottaa että keskittää ääntä. Se ei päästä hälyä ulos, mutta heijastaa ulkolaidoilta tulevaa puhetta. Kaarteita pitkin ääni kiertää useita metrejä uutistoimituksen ja urheilutoimituksen välillä. Tämä ehkäistään päällystämällä keskuspöytä akustoivilla levyillä.

Radio- ja tv-studiot on eristetty muun toimituksen äänistä kokonaan. Pehmusteet lattioiden alla saavatstudiotilat ikään kuin kellumaan rakenteiden päällä. Studioiden jokainen lasiruutu painaa 400 kiloa.

Nopeutta läheisyydestä

Vantaan Sanomalassa Metron, Vartin ja Omakaupunki.fi:n yhteistoimitus pelaa nopean tiedonkulun ehdoilla. Päivystävä ja suunnitteleva uutispäällikkö, verkkotoimittajat ja moderoija istuvat tiiviisti yhdessä keskuspöydän ympärillä. Lähietäisyydellä työskentelevät taittajat, ilmoitusmyynti ja paperilehtiin kirjoittavat.

Keskuspöytä on toimituksen sydän kahdesta syystä. Sanomien kaupunkilehtiä tehdään verkko edellä ja valtaosa juttuvinkeistä, kuvista ja aiheideoista tulee lukijoilta bittiavaruutta pitkin. Vinkkejä, kuvia ja kommentteja lähes vilisee silmissä, sillä lukijat lähettävät niitä 300 000 vuodessa. Tehokkaan tilankäytön ansiosta lukijavinkki voi päätyä jutuksi minuuteissa.

– Tämä on sellainen jonglööripiiri. Kun tulee uutisvinkki, deskissä huudellaan ”kuka ottaa” tai ”mä otan tämän”, suunnitteleva uutispäällikkö Taina Mäkinen kuvailee.

Toimitus pyörii ilman uutispalavereja. Kaikki tarvittava tieto vaihtuu lennossa keskuspöydän ympärillä.

Sanoman kaupunkilehtiä on tehty Vantaalla 2000-luvun puolivälistä lähtien.

Värit ja valo piristävät

Jo hyvin yksinkertaiset tilaratkaisut parantavat työviihtyvyyttä: valo on tärkein ja hyvinä kakkosina tulevat avaruus ja ergonomiset työvälineet. Iloiset värit ja pienet sisustusyllätykset tekevät toimituksesta hyväntuulisen. Juuri sitä tavoiteltiin Satakunnan Kansan toimitukseen.

Lehden työsuojeluvaltuutetun Marja-Kristiina Vainelan mukaan työviihtyvyys ponnahti henkilöstökyselyssä korkealle, kun toimitus muutti entiseen puuvillakehräämöön rakennettuun toimitukseen loppukesästä 2009.

– Kun tulin tänne ensimmäisen kerran, ajattelin: ”Vau! Saanko mä olla tällaisessa paikassa töissä”, Vainela muistelee.

Lue lisää Suomen Lehdistön numerosta 4/12.

Kommentit