Sulje

Kaikille päivälehdille tulossa maksumuuri

maksumallit

Kaikki päivittäin ilmestyvät sanomalehdet julkaisevat pian verkkosivuillaan maksullista sisältöä.

Suomen Lehdistö -lehden tekemän selvityksen mukaan kolmasosalla seitsemänpäiväisistä lehdistä on maksumuuri ja loput ottavat sen käyttöön lähiaikoina. Monilla muutos on edessä jo tänä vuonna.

Lehtien päätoimittajat ovat sitä mieltä, että puhtaasti mainosrahoitteinen verkkopalvelu ei riitä varmistamaan tulovirtoja.

– Kiristämme ruuvia eli annamme vähemmän sisältöä lukijoille ilmaiseksi. Lukijat pitää opettaa maksullisuuteen vähitellen, sanomalehti Ilkan päätoimittaja Satu Takala sanoo.

Yleisin syy siihen, että lehdet eivät ole vielä tuoneet sivuilleen maksullisia juttuja, on uudistustyön ja teknisten valmiuksien keskeneräisyys.

Lukijat pitää opettaa maksullisuuteen vähitellen.

– Tähän saakka olemme kasvattaneet verkon kävijämäärää. Nyt on ajankohtaista tarjota maksullisia lisäpalveluja, jotka on suunnattu printtilehden tilaajille, Turun Sanomien vastaava päätoimittaja Kari Vainio kertoo.

Maksullisia verkkosisältöjä jo tekevistä yhdeksästä päivälehdestä viidellä on käytössään maksumalli, jossa osa sisällöstä on maksullista ja osa ilmaista. Levikiltään suurin näistä lehdistä on Aamulehti.

Helsingin Sanomat, Keskisuomalainen ja Savon Sanomat taas käyttävät mallia, jossa saa lukea ilmaiseksi viisi juttua viikossa. Ainoastaan yhdellä seitsemänpäiväisellä lehdellä, Iisalmen Sanomilla, on kova maksumuuri, jossa lähes kaikki journalistinen sisältö on maksullista.

Digipalveluja haluava tilaaja maksaa niistä yleensä erikseen. Jotkut lehdet ovat myös sisällyttäneet digipalvelut kaikkien tilaustensa hintaan.

Maksumuuria käyttävät lehdet saavat jo digitilauksista lisätuloja mainostulojen rinnalle. Lehdet eivät kuitenkaan usko, että maksumuuri yksin toisi ratkaisun verkon tulopulmiin. Rinnalla kehitetään jatkuvasti uusia ei-journalistisia ansaintamalleja, esimerkiksi verkkokauppoja.

Yhteensä seitsemänpäiväisiä sanomalehtiä on 28. Muurittomillakin lehdillä on sivuillaan maksullinen printin näköislehti.

Lue lisää Suomen Lehdistöstä 1/2015.

Kommentit

Maksumuuri on monille meistä ylitsekäymätön yksinkertaisesti siksi, koska maksamisen tekninen järjestely on toivottoman kömpelö ja vanhanaikainen. Sanomalehdet ehkä luulevat maksumuurin tuovan tuloja, mutta pääasiallinen seuraus onkin vain se, että lukijat pysyvät poissa.

Keksikää nyt hyvänen aika sinne muurille ”netin NFC” tms. helppo maksujärjestely. Vaikka keskitetty, kaikkien sanomalehtien yhteinen palvelu.

Minäkin maksaisin mielelläni yksittäisen jutun lukemisesta muutaman sentin aina silloin kun tarve on. Muttei tule kuuloonkaan, että kaivaisin luotokorttini ja pankkitunnukseni esiin ja sitoutuisin esimerkiksi kuukaudeksi kerrallaan tietylle maksumuurille kiipeämiseen.

Vinkkinä vielä, että em. helppoa maksujärjestelyä ei löydy Suuren ja Mahtavan tietojärjestelmätoimittajan valikoimista. Kysykää Virosta, siellä sellainen saattaa olla jo valmiina ja käytössä.

Tero L. Ukija

Maksumuuri on helppoa kiertää. Mene http://www.ampparit.com/haku ja kirjoita uutisen otsikko tai asiasana. Saat samalla jutusta muidenkin lehtien tekemiä versioita.

Aatos Perkko

Vielä.

Tietojen mukaan myöskään päivittäin ilmestyvälle Uudelle Suomelle ei ole tulossa maksumuuria (Lähde Markku Huusko / http://www.uusisuomi.fi ).

Ilkka O. Lavas
City-lehti

Ilkka O. Lavas

City-lehdelle ei ole tulossa maksumuuria.

City on vapaan sanan kannattaja. Vapaa sana tarkoittaa meillä sitä, että maksumuuria meille ei ole tulossa. Meillä vapaa sana tarkoittaa ettei hyviä sisältöjä piiloteta lukijoilta. Meille vapaa sana tarkoittaa avoimuutta. Citylle on paikka Suomessa.

Hyvä, että opetatte kuluttajia maksullisuuteen. Älkää silti yleistäkö viestiänne ”kaikkiin päivälehtiin”, koska päivittäin verkossa ilmestyvä City-lehti ei ole ottamassa maksumuuria käyttöön. Toivon, ettette yritä selittää otsikkoa terminologialla ja väittää, etteikö City-lehti olisi päivittäin ilmestyvä päivälehti. City-lehti on kaupunkilehti, päivälehti ja aikakausilehti. Olemme nykyaikainen monikanavainen julkaisu ja haluamme olla ilmainen nyt ja aina. Päivälehdet eivät ole enää printtikanavan vankeja vaan päivälehti voi ilmestyä verkossa joka päivä vaikkei printtinä ilmestyisikään niin usein.

Menestystä maksullisen sisällön myymiseen. City aikoo menestyä vapaana, maksumuurittomana kaupunkielämän puolustajana!

Ilkka Lavas
kustantaja
City-lehti

Ilkka O. Lavas