Sulje

 Sirpa Kirjonen

Jokaisen sanat ovat yhtä tärkeitä

Sirpa Kirjonen, Sanomalehtien Liiton kuluttaja- ja mediamarkkinoinnin johtaja

Kun 15‒16-vuotiaat nuoret kertoivat näkemyksiään sananvapaudesta, olin lähes sanaton. Kuinka upeasti 9.-luokkalaiset tiivistivätkään, mitä sananvapaus heille merkitsee.

Sananvapaus on heille demokratian lähtökohta ja oikeus ilmaista itseään.

Sananvapaus antaa jokaiselle mahdollisuuden kehittää yhteiskuntaa ja oikeuden puuttua yhteiskunnan epäkohtiin.

Sananvapauteen ei kuulu pelko, eikä oman mielipiteen ilmaisu tarkoita sodanjulistusta.

Sananvapaus on ihmisen perusarvo ja jokaisen sanat ovat yhtä tärkeitä.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö sijoittaa vuosittain eri maat sananvapauden tilan mukaiseen paremmuusjärjestykseen. Vuodesta 2009 alkaen olemme olleet jakamassa ykköstilaa yhden tai useamman maan kanssa. Vuonna 2013 Suomi on 179 maan joukosta yksinään ykköstilalla.

Sananvapaus on asia, josta on pidettävä huolta myös silloin, kun seistään korkeimmalla pallilla.

Huolehditaan yhdessä siitä, että jokaisen ihmisen sananvapaus säilyy; vuoden kaikkina päivänä.

Muistetaan, että käyttäessämme sananvapautta huomioimme myös vastuun, jonka vapautemme sisältää. Ollaan rohkeita tukemaan myös heitä, joilla sananvapautta ei ole.

Sanomalehtien Liiton jäsenlehdet muistuttavat sananvapaudesta  teemaan liittyvällä ilmoituksella ja erilaisilla tapahtumilla vuosittain sananvapauden päivänä 3. toukokuuta. Unescon aloitteesta syntynyttä itsenäisen ja moniarvoisen lehdistön puolustamiseksi luotua päivää vietetään tänä vuonna jo 20.kerran.

Mitä sananvapaus merkitsee sinulle? Tätä tulemme kysymään ilmoituksen julkaisun jälkeen useiden lehtien lukijapaneeleissa. Myös tämän blogin kommenttiareena on käytettävissä, jos haluat käyttää sananvapauttasi!

Kommentit