Tilaa Uutiskirje!

Ilves Jakelu tyytymätön myös uusiin jakeluehtoihinsa

Jakeluyhtiö valittaa jo toisesta saamastaan postitoimilupapäätöksestä. Asianajajan mukaan sen ehdot rikkovat EU-direktiiviä.

Ajankohtaiset

Kirjepostin avautuminen kilpailulle takkuaa Suomessa edelleen.

Hämeenlinnalainen Ilves Jakelu aikoo jälleen valittaa postitoimilupansa ehdoista korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Ilves Jakelu pitää myös uutta, tammikuussa saamaansa lupaa EU:n postipalveludirektiivin vastaisena.

Yhtiö sai ensimmäisen kerran postitoimiluvan vuosi sitten, mutta korkein hallinto-oikeus kumosi valtioneuvoston toimilupapäätöksen lainvastaisena viime marraskuussa.

Jakelukertojen sääntely on epärelevanttia. Kun on kyse sopimusasiakkaista, jokaisen lähetyserän osalta sovitaan erikseen, mitä ja milloin lähetetään.

Aiempi lupa myönnettiin rajoituksettomaan, kaikille kuluttajille tarjottavaan postipalveluun, vaikka yritys oli hakenut lupaa vain sopimusasiakkaiden palveluun.

Tammikuussa myönnetty toimilupa koskee hakemuksen mukaisesti sopimusasiakkaita ja on ehdoiltaan aiempaa höllempi. Esimerkiksi kolmen viikoittaisen jakelukierroksen sijaan uudessa luvassa vaaditaan vain yhtä.

Ilves Jakelua edustavan asianajajan Henriikka Piekkalan mukaan tämän kaltaiset ehdot eivät kuitenkaan kuulu sopimusasiakkaille tarjottavaan postipalveluun.

Piekkala viittaa postipalveludirektiiviin, jonka mukaan sopimusasiakkaiden postipalvelua voidaan rajoittaa hyvin yleisillä ehdoilla, jotka takaavat esimerkiksi kirjesalaisuuden tai työehtolakien noudattamisen.

– Ehdot, joita Ilves Jakelulle nyt on asetettu, eivät millään tavalla koske näitä olennaisia ehtoja, Piekkala sanoo.

– Jakelukertojen sääntely ylipäätään on epärelevanttia. Kun on kyse sopimusasiakkaista, jokaisen lähetyserän osalta sovitaan erikseen, mitä ja milloin lähetetään.

Piekkalan mukaan uuden luvan vaatimukset osoitteenmuutosten vastaanottamisesta ja jakelukeskeytysten järjestämisestä ovat lisäksi käytännössä vaikeita toteuttaa ja tulevat kalliiksi.

Ilves Jakelu alkaa kuitenkin jakaa sopimuksesta yritysten kirjepostia kevään aikana.

Vuonna 2011 Suomessa voimaan tullut postilaki vapautti kirjepostin kilpailulle. Valtioneuvosto on myöntänyt tämän jälkeen postitoimiluvan kahdelle yhtiölle: Ilves Jakelulle ja Esan Kirjapainolle.

Myös Esan Kirjapaino on valittanut lupansa ehdoista korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Päätöstä odotetaan edelleen.

Lisää aiheesta