Iltasanomien Sana on vapaa -liite ja siihen liittyvä projekti leviää kansainvälisesti. BBC Academy otti projektin opetusesimerkikseen.
– Unesco puolestaan julkaisee sarjamme juttuja keväällä YK:n kaikilla virallisilla kielilllä, muun muassa kiinaksi ja arabiaksi, kertoo päätoimittaja Kaius Niemi.
Sananvapausextra tehtiin Sanomalehtiviikkoa varten ja se on tarkoitettu yläasteen- ja lukion oppilaille. Se lähti liikkeelle lehdessä ja verkossa julkaistusta sarjasta, jossa on päivittäin kerrottu yhden vainon kohteeksi joutuneen, vangitun tai surmatun toimittajan tarina. Kun Ilta-Sanomien 80. juhlavuosi on helmikuun lopussa ohi, on sananvapausaiheesta julkaistu yhtä monta artikkelia.
Päätoimittaja Niemen mukaan tekijöille on tullut kiitosta tärkeän asian nostamisesta esiin.
– Sananvapauskysymysten esittäminen henkilötarinoiden kautta on koettu tuoreeksi lähestymistavaksi.
Liitettä painettiin noin 60 000 kappaletta, ja lisäksi se on luettavissa Iltasanomat.fi:ssä. Sanomalehtiviikolla sananvapausextraa toimitettiin yli 800 kouluun.
Maaliskuun alussa Ilta-Sanomat järjestää Helsingin Sanomain Säätiön kanssa keskustelutilaisuuden siitä, kuinka suomalaiset toimittajat ja toimitukset voisivat konkreettisesti edistää sananvapautta. Järjestäjät toivovat, että tilaisuuteen osallistuisi toimittajia ja toimittajaksi opiskelevia eri puolilta maata.