Tilaa Uutiskirje!

Ilmaisia työkaluja journalisteille – jopa toimitusjärjestelmän voi rakentaa maksutta

Avoimen lähdekoodin ohjelmat auttavat yksittäistä toimittajaa – tai koko toimitusta.

Näkökulmat

Kirjoittaja on helsinkiläinen vapaa toimittaja, podcastaaja ja nörtti. Kuva: Outi Pyhäranta.

Halvalla ei saa hyvää, paitsi tietokoneohjelmissa, joissa ilmainen on välillä kallista parempi. Ilmiön taustalla on avoimen lähdekoodin nimellä tunnettu toimintamalli, jossa itse ohjelman lisäksi sen rakennuspalikat jaetaan ilmaiseksi kaikille.

Avoimen lähdekoodin avulla voi rakentaa esimerkiksi kokonaisen nettijulkaisujen perheen ilman, että ohjelmistoista tarvitsee maksaa mitään. Sellainen on esimerkiksi tšekkiläis-kanadalaisen Sourcefabric-yhtiön tekemä Superdesk, joka on kokonainen toimitusjärjestelmä.

Superdesk sisältää palaset journalistisen työn suunnittelemiseen ja organisoimiseen, uutislähteiden seuraamiseen, juttujen julkaisemiseen useisiin erilaisiin kanaviin – nettisivut, uutiskirje ja mobiilisovellus yhdellä napinpainalluksella – sekä erilaisia analytiikka- ja mittausvimpaimia.

Kaiken tämän toiminnallisuuden hinta on nolla euroa. Vastapainona tosin jonkun pitää asentaa ohjelmisto ja säätää se toimintakuntoon – ja harvassa paikassa on halpoja nörttejä lojumassa nurkissa niin paljon, että homma tulisi hoidettua ilmaiseksi. Jos käyttöönotto ei suju omin voimin, sen voi ostaa palveluna Sourcefabricilta.

Yksinkertaisempaan tarpeeseen eli yksittäisen nettilehden julkaisuun sopivampi tuote on Newspack. Se on vielä testausvaiheessa oleva pienille ja keskisuurille toimituksille suunnattu ohjelmisto, jota kehitetään osin Googlen Digital News Initiative -rahoilla.

Newspackia kuvaillaan ”julkaisujärjestelmäksi, jolla on mielipiteitä”. Käytännössä se on joukko räätälöityjä ohjelmistopalikoita, jotka asentamalla WordPress-julkaisujärjestelmä muuttuu yleiskäyttöisestä blogialustasta lähes julkaisuvalmiiksi digimediaksi.

”Vastapainona jonkun pitää asentaa ohjelmisto ja säätää se toimintakuntoon – ja harvassa paikassa on halpoja nörttejä lojumassa nurkissa niin paljon, että homma tulisi hoidettua ilmaiseksi. Jos käyttöönotto ei suju omin voimin, sen voi ostaa palveluna kohtuulliseen hintaan.”

Se tarkoittaa muun muassa helposti muokattavaa ulkoasua, digimainontatyökaluja ja valmiita keinoja vastaanottaa tilausmaksuja tai lahjoituksia lukijoilta. Kehittäjien mukaan tarkoituksena on rakentaa toimintavarma ja helppokäyttöinen järjestelmä, joka pysyy käyttökelpoisena pitkään.

Ohjelmistoilla on nimittäin ikävä taipumus alkaa toimia ajan myötä huonommin. Ehkä ne keskustelevat muiden tietojärjestelmien kanssa, ja kun ulkopuolinen järjestelmä muuttuu, eivät asiat enää toimi. Tai kenties jokin osa ohjelmistoa päivittyy, mutta samalla päivitys rikkoo toisen osasen.

Tämä ilmiö koskee sekä kaupallisia että avoimen lähdekoodin ohjelmistoja, tosin vähän eri syistä. Ilmiöön on törmännyt jokainen, joka vaikkapa käyttää vielä Windows 7:ää – sitä ei enää tämän vuoden tammikuun jälkeen päivitetä, vaikka ohjelmistosta löytyisi millainen virhe tahansa. Avoimen lähdekoodin ohjelmistoissa on edes teoriassa mahdollista, että joku korjaisi moiset virheet.

En tarkoita, että kaikkien pitäisi seuraavaksi opiskella keinot, joilla asennetaan uusi toimitusjärjestelmä toimituksen palvelimelle. (Mutta jos kiinnostuit, kannattaa kokeilla – omalla koneella.)

Oikeastaan halusin vain kertoa, että avoimen lähdekoodin taustalla olevan tiedon jakamisen eetoksen luulisi olevan toimittajille mieluisa ja että ilmaisilla ohjelmistoilla voi saada paljon aikaan.

Joten lopuksi muutama ohjelmistovinkki journalisteille, jotka ovat kiinnostuneempia omasta työstään kuin toimitusjärjestelmistä. Heille voi suositella ainakin kolmea ohjelmistoa: Bitwarden, joka suojaa salasanat ja synkronoi ne kaikkien käyttämiesi laitteiden välillä; Outline, joka on nettiyhteydet suojaava VPN-ohjelmisto; ja Zotero, joka auttaa tiedonkeruussa ja -organisoimisessa.

Bitwarden ja Zotero toimivat molemmat freemium-mallilla. Niiden perusversio on ilmainen ja aivan käyttökelpoinen, mutta tietyistä lisäominaisuuksista pitää maksaa. Outline on kokonaan ilmainen, mutta sen käyttöönottoon tarvitaan it-osaston tukea. Mikäli työnantaja ei jo tarjoa VPN-yhteyttä, on Outline vaivannäön väärti jokaiselle, joka edes toisinaan käyttää suojaamattomia langattomia verkkoja vaikkapa juttukeikalla.

Kolme pointtia

1. Avoimen lähdekoodin ohjelmistot voivat olla  notkeampia työkaluja kuin kaupalliset vastineensa.
2. Useille avoimen lähdekoodin ohjelmistoille voi ostaa käyttötukea, jolloin kokonaishinta saattaa silti jäädä kohtuulliseksi.
3. Jos et muuta tee, ota vähintään käyttöön Bitwarden-salasanamanageri.

Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast