Tilaa Uutiskirje!

Ilkka-Yhtymä perusti trainee-ohjelman myyntiin, markkinointiin ja digikehitykseen: ”Meidän on tehtävä oma osamme osaajien kasvattamisessa”

Ohjelmaa vetävän Piia Uusi-Kakkurin mukaan pitkän tähtäimen tavoite on kehittää työnantajamielikuvaa niin, että opiskelijat tietävät, mitä kaikkea Ilkka-Yhtymässä nykyään tehdään. Palkattomuutta hän perustelee sillä, että amk-opintoihin kuuluva harjoittelu on yleensä palkaton.

Piia Uusi-Kakkuri pitää harjoittelu­ohjelmaa osoituksena siitä, että Ilkka-Yhtymä on valmis panostamaan osaamiseen ja sen kehittämiseen. ”Uskon, että Ilkka-Yhtymän maine kasvaa alan nuorten osaajien keskuudessa. Tiedetään, että tällaisia mahdollisuuksia on eikä tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan.”
Ajankohtaiset

Miksi perustitte Ilkka Trainee -ohjelman, HDR-asiantuntija ja ohjelman vetäjä Piia Uusi-Kakkuri?

Osaajapula on tälläkin alalla kasvun tiellä. Meidän on tehtävä oma osamme osaajien kasvattamisessa. Samalla kehitymme itsekin, saamme opiskelijoilta uutta tietotaitoa ja voimme yhdessä katsoa, miten se muuttuu arjessa palveluiksi ja asiakaskokemukseksi. Lyhyellä tähtäimellä tarvitsemme ihmisiä meille hetimmiten. He voivat jäädä meille kesätöihin ja valmistumisen jälkeen vakkariksi, jos kaikki menee hienosti.

Pitkällä tähtäimellä haluamme kehittää työnantajamielikuvaa. Opiskelijat eivät tiedä, mitä kaikkea Ilkka-Yhtymä nykyään on, että meillä on myös digimarkkinoijia, luovia sisällöntuottajia ja koodaajia.

Teillä on auki keväälle 11 trainee-tehtävää esimerkiksi ohjelmoinnin, datan ja digitaalisen markkinoinnin parissa. Miten nämä tehtävät on valittu?

Jokaisesta tiimistä kysyttiin, millaista tarvetta on ja missä tehtävissä pystymme ohjaamaan harjoittelijoita. Tiimeissä on ihmisiä, jotka tekevät samaa työtä kuin harjoittelijat. Esimiehen tuen lisäksi opiskelijat saavat nimetyn Ilkka-frendin eli työkaverin, jota on helppo lähestyä.

”Kyllähän se sitoo, ja siksi yritykset usein jättävätkin harjoittelijat ottamatta. Mutta tämä on nyt juttu, joka pitää tehdä, jotta varmistamme, että olemme nuorille kiinnostava paikka myös tulevaisuudessa.”

Ohjelma käynnistyy kahdesti vuodessa. Haetteko jatkossa aina saman määrän harjoittelijoita?

Määrä tulee varmasti vaihtelemaan. Lanseeraamme ohjelman nyt ja odotamme jännityksellä, kuinka paljon kiinnostusta se herättää. Kevään ohjelmasta puuttuu vielä pari meidän yritystämme eli Liana Technologies ja MySome. Voi olla, että ohjelma näin laajentuukin.

Miten paljon työvoimaa harjoitteluohjelman pyörittäminen sitoo?

Kyllähän se sitoo, ja siksi yritykset usein jättävätkin harjoittelijat ottamatta. Mutta tämä on nyt juttu, joka pitää tehdä, jotta varmistamme, että olemme nuorille kiinnostava paikka myös tulevaisuudessa. Opiskelijat kulkevat ensin yhtä matkaa pari viikkoa ja ohjelman aikana on yhteisiä koulutuspäiviä ja yritysvierailuja. Yhteisen perehdytyksen päälle tulee vielä tehtäväkohtainen perehdytys ja opettaminen.

Harjoittelijat eivät ole työsuhteessa Ilkka-Yhtymään. Maksatte viiden kuukauden harjoittelusta kahdelta viimeiseltä kuukaudelta 1000 euron palkkion. Miten perustelette palkattomuutta?

Tämä on tietysti herättänyt keskustelua. Ammattikorkeakouluopiskelijoillahan harjoittelu on yleensä palkaton, koska se kuuluu opintoihin ja he saavat siitä 30 opintopistettä. Totta kai olisi mahtavaa maksaa hyvä palkka, mutta opiskelijat joutuisivat herkästi maksamaan opintotukeaan takaisin.

Yliopisto-opiskelijoilla työharjoittelu ei kuulu niin vahvasti mukaan. Yliopistoista on kuitenkin haettu meille harjoitteluun ennenkin myös ilman 1000 euron korvausta.

Aluksi ohjelmassa haettiin harjoittelijoita myös toimitukseen. Miksi näistä paikoista luovuttiin?

Saimme hausta palautetta, sillä toimituspuolella on jo muodostunut erilainen harjoittelukäytäntö. Päätimme ottaa vielä lisäaikaa valmisteluun, mutta kyllä meillä on tahtotila saada myös journalismin ja viestinnän opiskelijoille trainee-ohjelma.

Aikooko Ilkka-Yhtymä palkata lähivuosina aiempaa enemmän uusia tekijöitä?

Olemme viime aikoina palkanneet paljonkin ihmisiä. En osaa sanoa tarkasti tulevaisuuden näkymistä, mutta tavoittelemme kasvua ja tekijöitähän kasvu vaatii.

Oikaisu: Poistettu väärä tieto seuraavan haun alkamisajasta.

> Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast