Tutustuin Sanomalehtiviikolla julkaistuihin (alkuviikon) lehtiin ja tein huomioita:
1) Pienimmille koululaisille Sanomalehtiviikko on mahdollisuus tutustua sanomalehteen ehkäpä jopa ensimmäistä kertaa.
Lehden rooli viestintävälineenä avautuu viikon aikana.
Eskarilainen Pia toteaa katsellessaan koulujen ruokalistaa lehdestä: ”Ajatella, että sanomalehdessä tiedetään, mitä me täällä syömme” (Aamuposti 5.2.2013).
Myös sanomalehden osiot ja toimituksen roolit alkavat selkiytyä. Muutaman vuoden päästä Marttilan koulun ekaluokkalaiset Henna ja Ella tietänevät, mitä marxilainen lehdistöteoria on ja mitä päätoimittaja tekee. Nyt vastauksina olivat vielä: ”Marxilainen lehdistöteoria on hampurilainen ja päätoimittaja jakaa lehdet.” (Tyrvään Sanomat 5.2.2013).
Sanomalehtiviikolla on tärkeä rooli mediakasvattajana varsinkin niille lapsille, joiden kotona ei lueta lehteä.
2) Kisat pitävät pintansa.
Sanomalehtiviikon aikana järjestetään superpaljon erilaisia kilpailuja. Tänä vuonna eniten järjestetään kirjoituskilpailuja (esimerkiksi Savon Sanomat ja Loviisan Sanomat) sekä valokuvaus- ja kuvituskilpailuja (esimerkiksi Warkauden Lehti ja Ilkka).
Nuorten oma ääni kuuluu, kun kilpailijoiden tekstejä ja kuvia esitellään.
3) Sanomalehti tuo tuoretta sisältöä opetukseen.
Sanomalehdissä on paljon hyvää, tuoretta ja monipuolista aineistoa, joka tukee oppimista ja erityisesti lukutaitoa. Lehdistä löytyy aineistoa niin matematiikkaan, kuvataiteeseen, ympäristöoppiin kuin äidinkieleenkin. Porlammin koulun opettaja Johanna toteaa: ”Teemaviikko mahdollistaa toiminnallisemman opetuksen ja erilaisia tehtävätyyppejä. Tarvetta tällaiselle toiminnalle löytyy.”
Sanomalehtiviikko on arvostettu ja tärkeä mediakasvatustapahtuma, jolla on iso merkitys opettajien ja oppilaiden kouluarkeen. Jatketaan siis toimintaamme. Ensi vuonna Sanomalehtiviikkoa vietetään jo kahdennenkymmenennen kerran.