Tilaa Uutiskirje!

Esa kasvatti Keskisuomalaista, Alma Media piristi Ilkkaa

Keskisuomalaisen positiivinen tulos aiheutti säpinää pörssissä. Ilkka-Yhtymä etsii laajentumismahdollisuuksia uusille liiketoiminta-alueille.

Ajankohtaiset

Toimintojen tehostaminen ja Mediatalo Esan ostaminen auttoivat Keskisuomalainen-konsernia kasvattamaan sekä liikevaihtoaan että tulostaan viime vuonna.

Viime vuosina yritysostoilla reippaasti kasvaneen yhtiön liikevaihto oli 152 miljoonaa euroa (149,8 miljoonaa euroa vuonna 2015) ja tulos 7,9 miljoonaa euroa (7,7).

Esa-kaupan vaikutus näkyi vuoden viimeisellä neljänneksellä, jolloin yhtiön liikevaihto kasvoi 19 prosenttia ja liikevoitto lähes 14 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Tulos puolestaan harppasi loppuvuonna 0,6 miljoonasta eurosta 2,6 miljoonaan euroon. Yrityksen tilinpäätöstiedotteen mukaan loppuvuosi oli tuloksellisesti edellisvuotta parempi myös ilman Esa-kauppan vaikutusta.

Esa-kaupan myötä Keskisuomalainen-konsernin ilmoitusmyynti pysyi edellisvuoden tasolla ja tilattavien lehtien tilaustuotot kasvoivat reilulla viidellä prosentilla 51,3 miljonaan euroon.

Keskisuomalaisen positiivinen tulos aiheutti säpinää pörssissä. Yhtiön pörssikurssi nousi tulosjulkistuspäivänä keskiviikkona kaikista pörssiyhtiöistä eniten, peräti 12,4 prosenttia.

Kustannustoiminnan ulkopuolisista liiketoiminnoista huomionarvoista oli, että yhtiön ulkoisten painotöiden liikevaihto kasvoi lähes 10 prosentilla 16,8 miljoonaan euroon.

Keskisuomalainen kustantaa Suomessa kaikkiaan 56 sanoma-, paikallis- ja kaupunkilehteä. Yhtiöllä oli viime vuoden lopussa työsuhteessa 1 866 henkilöä. Kokopäiväisiksi työsuhteiksi muutettuna luku oli 1 185.

Toimintojen tehostaminen yhtiössä jatkuu edelleen. Tänä vuonna Keskisuomalainen on jo uudistanut johtamisjärjestelmänsä ja johtoryhmänsä.

Keskisuomalainen uskoo sekä liikevaihtonsa että -voittonsa paranevan vuonna 2017, jos yleisessä markkinakehityksessä ei tapahdu käännettä huonompaan.

”Valtaosa Ilkka-Yhtymän liikevaihdosta tulee kustannustoiminnasta, jonka liikevaihto laski viime vuonna kaksi prosenttia. Laskua yhtiö selittää ennen kaikkea sillä, että viime vuonna ei ollut vaaleja.”

Ilkka-Yhtymän liikevaihto putosi viime vuonna 39,7 miljoonaan euroon (41,2 miljoonaa euroa vuonna 2015) ja liikevoitto 7,8 miljonaan euroon (9,0).

Sanomalehdistä esimerkiksi Ilkkaa ja Pohjalaista kustantavan yhtiön voitosta valtaosa, 4,8 miljoonaa euroa, tuli Alma Median menestyksestä. Ilkka omistaa 27,3 prosenttia Alman osakkeista. Oikaistu oman toiminnan liikevoitto oli noin kolme miljoonaa euroa.

Myös viime vuoden viimeisen neljänneksen hyvä tulos – liikevoittoprosentti oli 19,6 – on pitkälti Alman ansiota. Yhtiön oman toiminnan oikaistu liikevoitto putosi viime vuoden lopussa 732 000 euroon, kun se vielä vuotta aiemmin oli 1,4 miljoonaa euroa.

Valtaosa Ilkka-Yhtymän liikevaihdosta tulee kustannustoiminnasta, jonka liikevaihto laski viime vuonna kaksi prosenttia. Laskua yhtiö selittää ennen kaikkea sillä, että viime vuonna ei ollut vaaleja, jotka olisivat lisänneet ilmoitustuottoja. Yhtiön ilmoitustuotot laskivat 3,3 prosenttia ja sisältötuotot 1,3 prosenttia edellisvuodesta.

Konserni työllisti vuoden lopussa kokopäiväisiksi työsuhteiksi muutettuna 283 henkilöä.

Tänä vuonna Ilkka tavoittelee omassa toiminnassaan vähintään 10 prosentin oikaistua liikevoittoa, kun se vuonna 2016 oli 7,5 prosenttia. Yhtiö hakee kasvua paitsi omassa ja osakkuusyhtiöidensä liiketoiminnassa myös etsii laajentumismahdollisuuksia uusille liiketoiminta-alueille.

> Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast