Tilaa Uutiskirje!

Digi-alvin alentamisesta syntyi päätös EU:ssa

Medialiitto toivoo, että alempi verokanta saadaan voimaan nopeasti.

Ajankohtaiset

EU:n neuvosto päätti tänään pitämässään kokouksessa sallia digitaalisten lehtien ja kirjojen myynnin alennetulla arvonlisäverokannalla.

Tähän saakka digitaalisiin julkaisuihin on pitänyt soveltaa yleistä arvonlisäverokantaa, kun taas paperilehdille on sallittu alempi vero. Suomessa lehtitilausten ja kirjojen verokanta on 10 prosenttia ja digitaalisten julkaisujen 24 prosenttia.

– Arvonlisäverodirektiivin muutoksen yksimielinen hyväksyminen osoittaa, että EU-maat arvostavat vapaata lehdistöä ja monimuotoista eurooppalaista kirjallisuutta. Suomen päättäjät ansaitsevat erityisen kiitoksen asian aktiivisesta edistämisestä, toteaa Medialiiton hallituksen puheenjohtaja, Mediatalo Keskisuomalaisen konsernijohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi Medialiiton tiedotteessa.

Medialiiton toimitusjohtajan Jukka Holmbergin mukaan Medialiitto odottaa Suomen muuttavan arvonlisäverolakia mahdollisimman nopeasti.

”Keinotekoisen verokynnyksen poistaminen edistää demokratialle ja sivistykselle tärkeän media-alan digitaalista kasvua. Sen jälkeen lukemisen verotus ei enää kiristy alustan vaihtuessa paperista digitaaliseksi.”

– Keinotekoisen verokynnyksen poistaminen edistää demokratialle ja sivistykselle tärkeän media-alan digitaalista kasvua. Sen jälkeen lukemisen verotus ei enää kiristy alustan vaihtuessa paperista digitaaliseksi, Holmberg kiittelee.

EU-maiden valtiovarainministerit ovat yrittäneet päästä yksimielisyyteen komission esityksen hyväksymisestä jo viime vuoden kesäkuusta lähtien. Muutos on kaatunut useaan kertaan Tshekin vastustukseen.

Suomi on valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla kiirehtinyt uudistusta.

Suomen hallitus päätti heinäkuussa, että e-lehtien ja e-kirjojen arvonlisävero lasketaan samalle tasolle printtiversioiden kanssa heti, kun direktiivimuutos mahdollistaa sen. Päätös oli osa liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin esittämää mediapoliittista ohjelmaa.

Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta