Tilaa Uutiskirje!

Datajournalismin ryhmä palvelee toimittajia

Datajournalismin ryhmän tuottaja Esa Mäkinen, graafikko-koodaaja Jarmo Lundgren ja toimittaja Pauliina Grönholm tekivät useita juttuja ja verkkosovelluksia Opetushallituksen yhteishakuaineistosta. Kuva: Johanna Kannasmaa
Ajankohtaiset

Helsingin Sanomiin on perustettu kesän aikana datajournalismin ryhmä, joka auttaa toimitusta kaivamaan uutisia suurista tietomassoista sekä visualisoimaan löydökset kiinnostavasti.

– Toimittajat eivät ehdi tutustua tarvittaviin ohjelmiin, he eivät ole koodaajia tai graafikoita. Se on suurin este datajournalismille, tuottaja Esa Mäkinen perustelee vetämänsä ryhmän tarvetta.

– Yrityksillä ja viranomaisilla on paljon tietoa, jota ei osata käyttää uutishankinnassa, hän sanoo.

Ryhmään kuuluu Mäkisen lisäksi Helsingin Sanomissa pitkään toiminut koodaaja-graafikko Jarmo Lundgren, joka ohjelmoi ja visualisoi verkkosovelluksia. Sosiaalisen median tuottaja Jussi Ahlroth taas on mukana joukkoistamishankkeissa ja juttujen levittämisessä Facebookissa ja Twitterissä.

Idea on, että suuri osa jutuista syntyy toimittajien aloitteesta eikä heiltä vaadita erityistaitoja ehkä Excelin käyttöä lukuun ottamatta. Ryhmän jäsenet itse kehittävät jutunteon ohessa uusia työkaluja ja toimintatapoja.

Ryhmä tuottaa ensisijaisesti sisältöä verkkoon, jossa sillä on kävijätavoitteet.

Toimittaja Pauliina Grönholm teki kesällä juttuja dataryhmän kanssa. Hän perkasi Mäkisen työparina Opetushallitukselta ostettua yhteishakuaineistoa. Grönholmin mielestä datajournalistiset työmenetelmät sopivat myös pehmeiksi koettuihin aiheisiin, kuten sosiaalipuolen juttuihin.

– Inhimillisyyden kaivaminen pitäisi myös muistaa. Kyse ei ole vain numeroista, Grönholm sanoo.

Lue lisää Helsingin Sanomien datajournalismin ryhmän toiminnasta ja työvaiheista Suomen Lehdistöstä 8–9/2012.

 

Muun muassa nämä verkkokartat syntyivät dataryhmän käsissä Opetushallituksen yhteishakuaineistosta:

Opiskelupaikatta jääneet kunnittain

Kunnat joissa nuoret ovat vaarassa syrjäytyä

 

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast