Tilaa Uutiskirje!

Alma kokeilee printitöntä viikonloppua

Muutamasta sadasta Lapin Kansan tilaajasta lähtevä kokeilu voi levitä myöhemmin muille alueille.

Ajankohtaiset

Alma Aluemedia kokeilee viikonlopun printtilehtien korvaamista sähköisillä tuotteilla kahdella kylällä kevään aikana. 

Kyse on muutamasta sadasta Lapin Kansan tilaajasta, kertoo myyntijohtaja Jaakko Sipola. Kokeilualueet sijaitsevat harvaanasutuilla seuduilla, ja ne ovat ”pienten taajamien sivukyliä”.

Yle otsikoi viikonloppuna, että Alma suunnittelee luopuvansa viikonlopun paperilehdistä maaseudulla. Alma Aluemedian liiketoiminnan johtajan Kari Juutilaisen mukaan otsikko on aiheuttanut väärinkäsityksiä.

– Kyse on marginaalisista kokeiluista, Juutilainen painottaa.

Samalla tarjoamme tabletteja hyvin edulliseen hintaan.

Myöhemmin julkistettavilla alueilla tilaajat saavat valita kolmesta vaihtoehdosta, joissa jokaisessa kannustetaan lehden lukemiseen sähköisesti.

Yhdessä vaihtoehdossa viikonlopun paperilehdet toimitetaan könttänä maanantaina. Tätä edullisemmassa tilauksessa lauantain ja sunnuntain printti jää välistä kokonaan. Lisäksi tilaajan on mahdollista valita pelkkä digilehti.

– Samalla tarjoamme tabletteja hyvin edulliseen hintaan. Menemme paikanpäälle kyläiltoihin ja kerromme, miten lehti toimii laitteilla. Koulutus on tässä olennaista, varsinkin kun ei ole niin sanotuista diginatiiveista nuorista kyse, Sipola sanoo.

Kokemus kahdelta koealueelta vaikuttaa siihen, leviääkö käytäntö muualle.

Alma Aluemedian tilaajista noin 20 prosenttia saa lehden vasta iltapäivällä. Jaakko Sipola arvioi, että näistä tilaajista noin joka kymmenes asuu seudulla, jolla voidaan harkita viikonlopun paperilehtien jakelusta luopumista.

Eikö tämä ole suuri riski lehdille, kun tiedetään, että viikonloppuisin lehtiä luetaan eniten?– Siinä on riski. Mutta Lapista on myös kokemuksia, joiden mukaan sähköinen lehti tuoreena aamulla palvelee monen tarpeita paremmin kuin iltapäivällä saapuva paperilehti, Sipola sanoo.

Sähköinen lehti tuoreena aamulla palvelee monen tarpeita paremmin kuin iltapäivällä saapuva paperilehti.

Hän viittaa alle vuoden takaiseen kokeiluun, jossa Lapin Kansa jakoi tabletit 50 lukijalle seuduilla, jonne lehti ei ehdi aamukannossa. Osaan kaikkein syrjäisimmistä Lapin kylistä viikonvaihteen lehdet tulevat maanantaina jo nyt.

Kari Juutilainen muistuttaa Lapin mittakaavasta. 

– Etäisyydet jakelussa ovat kuin Aamulehteä toimitettaisiin viikonloppuna Kajaaniin. Se ei ole kovin halpaa. Maaseudulla on jakelulenkkejä, joissa on muutama talous. Siellä yksittäisen jakelun hinta on kohtuuton. Emmekä tietysti voi lukijaa siitä rangaista ottamalla lisähintaa, Juutilainen sanoo.

Vuoden alusta yksi Alman maakuntalehdistä, Pohjolan Sanomat, karsi printin ilmestymispäiviään seitsemästä viiteen.

Sipolan ja Juutilaisen mukaan tilausperuutuksia on tullut arvioitua vähemmän. Tilauslaskuja on vielä lähdössä, joten asiaa voi olla liian aikaista arvioida.

Harkitsetteko ilmestymispäivien karsimista muissa Alma Aluemedian lehdissä?

– Se on tietysti mahdollista, jos taloudelliset rajat tulevat vastaan, Jaakko Sipola muotoilee.

Lisää aiheesta