Tilaa Uutiskirje!

Alennettu alv paras tuki lehdistölle

Kaija Jäppinen, Suomen Lehdistön päätoimittaja

Näkökulmat

Kaija Jäppinen, Suomen Lehdistön päätoimittaja

Arvonlisäveron laskeminen on suomalaisille sanomalehdille toivotuin tukimuoto. Myös jakelutuelle on kannatusta.

Tämä selviää Suomen Lehdistön lehtijohtajille ja päätoimittajille tekemistä haastatteluista. Ne ovat osa tässä lehdessä julkaistavaa selvitystä, jossa vertailimme Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan sanomalehdistöön kohdistuvaa tukipolitiikkaa ja alv-tasoja.

Jutusta selviää sekin, että Suomen suorat tuet ovat langanlaiha siivu verrattuna muihin ja lehtien alv-kohtelu kovinta.

Suomessa valtio alkoi tukea sanomalehtiä 1970-luvun alussa budjettivaroin. Tavoite oli, että niin sanotut kakkoslehdet ja heikosti pärjäävät lehdet selviäisivät. Tuista huolimatta kehitys vei kohti sitoutumattomia ykköslehtiä ja poliittisten lehtien määrä väheni.

Nyt puoluelehdet ovat voineet saada osansa puolueiden viestintätuista. Valtio päättää vain puolen miljoonan tuesta vähemmistökieliseen uutistoimintaan.

Lehdistötuki ei ole koskaan ollut varauksettomasti ja yksimielisesti hyväksytty asia.

Jakamisessa on ollut erilaisia mekanismeja, ja mallit ja tukimäärät ovat vaihdelleet. On tuettu niin erilaisia sisältöjä kuin jakeluakin. Tukien yhteissumma oli korkeimmillaan 1991. 1990-luvun alun lama liki puolitti summan, ja muun muassa monia lehtiä koskettaneet jakelun tuet loppuivat.

Sanomalehtien jakelutuki oli esillä vuonna 2010, kun liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiaisen Bittejä paperilla -raportti valmistui. Pursiainen sanoi tuolloin, että valtion tuki haja-asutusalueiden jakelulle on välttämätön etenkin, jos sanomalehtitilausten alv-vapaudesta luovutaan.

Alv-päätös on kaikkien tiedossa. Vertailuksi voi katsoa, miten naapurimaissa mennään. Tilattavien sanomalehtien ja irtonumeroiden alv on Norjassa ja Tanskassa nolla, Ruotsissa kuusi prosenttia. Paineita nostoon ei ole. Digitilauksissa naapureilla on 25 prosentin vero, ja alentamiseen on selviä paineita.

Suomessa vertaillaan usein tekemisiä ja saavutuksia Ruotsiin. Naapurimaan poliittinen tahto suhteessa sanomalehtiliiketoimintaan näyttää tukevan lehdistön kehitystä ja elinedellytyksiä. Myös meillä lehtien alv-kohtelu on päätöksentekijöiden tahdon asia.

Lisää aiheesta