Tilaa Uutiskirje!

AA-kerhosta syntyi paras kaupunkilehtijuttu

Tiina Nousiaisen mielestä henkilöhaastattelussa on tärkeää kuunnella niitäkin sanoja, joita ei lausuta ääneen. Nousiaisen juttu palkittiin vuoden parhaana kaupunkilehtijuttuna Sanomalehtien Liiton kilpailussa.
Ajankohtaiset

Kun eräs mies kertoi käyneensä vuosikymmeniä AA-kerhossa ja saaneensa sieltä valtavasti apua alkoholismiinsa, päätoimittaja Tiina Nousiaisen aivoissa alkoi raksuttaa. Hän halusi mennä paikalliseen kokoukseen kärpäseksi kattoon ja välittää Lounais-Lapin lukijoille kerhon tunnelman ja alkoholistien karut tarinat.

Tästä sai alkunsa tämän vuoden parhaaksi kaupunkilehtijutuksi valittu teksti Viinan varjot. Juttukeikkaa suljettujen ovien taakse Nousiainen kuvailee ihanaksi ja erikoiseksi – sellaiseksi, joka raapaisi toimittajaa syvältä.

– Miehet ja naiset olivat todella suoria ja aitoja eivätkä sievistelleet mitenkään sanojaan. He halusivat kertoa kokemuksistaan, jotta mahdollisimman moni muukin osaisi hakea apua, Nousiainen kuvaa.

– Aika lailla aamun tunneille kierin sängyssä, kun tarinat, joita kuulin, koskettivat.

Juttukeikan jälkeen Nousiainen antoi kertomusten pyöriä mielessään vielä muutaman päivän ennen kuin ryhtyi kirjoittamaan. Teksti syntyi miltei tajunnanvirtana edeten samalla tavalla kuin itse tilaisuuskin, eli alkoholisti toisensa jälkeen sai puhua, muut elivät mukana. Ihmisten nimet oli jutussa muutettu.

Miehet ja naiset olivat todella suoria ja aitoja eivätkä sievistelleet mitenkään sanojaan.

Juttu vaikutti syvästi lukijoihin. Toimitukseen tuli paljon kyselyjä AA-ryhmien kokoontumisajoista.

 

Aito läsnäolo tärkeää haastattelussa

Vaikka juttukeikka AA-kerhoon oli Nousiaiselle poikkeuksellinen, henkilöteema sinällään ei. Hän kertoo kirjoittavansa mieluiten juuri henkilöjuttuja ja reportaaseja.

Mitkä sitten ovat palkitun toimittajan vinkit hyvään henkilöjuttuun?

– Kuuntele, kuuntele ja kuuntele. Kuuntele niitäkin sanoja, joita ei ääneen lausuta. Kun ihminen löytää luottamuksen kuulijaan, tarinat alkavat tulla ihan eri lailla. Välillä ollaan hiljaa, välillä nauretaan; on juttukeikkoja, joissa olen alkanut itkeäkin.

Nousiaisen mukaan aito kuuntelu lähtee siitä, että keskittyy haastateltavaan 110-prosenttisesti.

– Ei saa harhautua omiin ajatuksiinsa tai miettimään seuraavia kysymyksiä.

 

> Paras kaupunkilehtijuttu -kilpailun voittajat ja arviot

> Palkitut kaupunkilehdet ja arviot

> Palkitut kaupunkilehtien kuvat ja arviot

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast