Tilaa Uutiskirje!

100-vuotias säilytti kokonsa

Maaseudun Tulevaisuus uudisti printtilehtensä. Verkkoon on tulossa maksumuuri.

Viimeisiä viilauksia Maaseudun Tulevaisuuden uudistukseen pohtivat MT:n ulkoasutiimin vetäjä Laura Ihalainen (vas), ulkopuolinen ulkoasukonsultti Hannu Pulkkinen ja MT:n graafikko Piia Ouri. Kuva: Kari Salonen.|Viimeisiä viilauksia Maaseudun Tulevaisuuden uudistukseen pohtivat MT:n ulkoasutiimin vetäjä Laura Ihalainen (vas), ulkopuolinen ulkoasukonsultti Hannu Pulkkinen ja MT:n graafikko Piia Ouri.|
Ajankohtaiset

Maaseudun Tulevaisuus on uudistanut printtilehtensä ulkoasua ja sisältöä. 100-vuotisjuhlavuottaaan viettävä lehti säilyi kuitenkin edelleen broadsheet-koossa. Viikonvaihdeaineisto sen sijaan ilmestyy jatkossa tabloidikokoisena liitteenä, jossa on muun muassa ajankohtaisaineistoa, ruokasivut ja televisio- ja radio-ohjelmat.

– Lukijoiden selkeän enemmistön toive oli, että viikonloppuaineisto muuttuu tabloidikokoon mutta peruslehti pysyy broadsheetina. Tabloidin kannatus on kyllä viime aikoina kasvanut lukijoidemme keskuudessa, sanoo päätoimittaja Mikael Pentikäinen.

Taipuuko uusi ulkoasu tarvittaessa myöhemmin tabloidiksi?

– No, se on sitten sen ajan murhe. Mitään päätöksiä ei ole tehty, että tulisimme jossain vaiheessa siirtymään tabloidiin. Seuraamme säännöllisesti lukijoiden käsityksiä, ja on kiinnostavaa nähdä, miten ne muuttuvat viikonvaihdeliitteen myötä.

”Mitään päätöksiä ei ole tehty, että tulisimme jossain vaiheessa siirtymään tabloidiin.”

Viikonvaihdeliitteeseen tuli uutena sisältönä lukijoiden toivoma Tee itse -osio, joka keskittyy käsitöihin ja nikkarointiin. Lisäksi lehdessä aletaan julkaista viikoittaista tiedesivua. Markkinakatsaus sekä ihmisiin ja kulttuuriin keskittyvä Päivyri-osio uudistettiin ja etenkin kotimaisten sarjakuvien määrää lisättiin.

– Tavoitteena oli modernisoida lehteä ja tuoda uusia sisältöjä, jotta lehti olisi jatkossakin kiinnostava ja tärkeä lukijoille. Palaute on ollut voittopuolisesti myönteistä, Pentikäinen sanoo.

Uudistusprojekti käynnistettiin viime kesänä, ja ensimmäinen uudistunut lehti ilmestyi 8. tammikuuta. Lehtiuudistusta ovat keskeisesti valmistelleet Maaseudun Tulevaisuuden ulkoasutiimin vetäjä Laura Ihalainen, graafikko Piia Ouri, toimituspäällikkö Tiina Taipale, lehden toimitussihteerit sekä ulkopuolinen ulkoasukonsultti Hannu Pulkkinen.

Pentikäinen kertoo, että samanaikaisesti on valmisteltu alkuvuonna toteutuvaa verkkouudistusta. Lehteen on tulossa pehmeä maksumuuri, eli ilmaiseksi saa lukea muutaman jutun viikossa.

Toimituksessa on edessä muutakin uutta: päätoimittaja vaihtuu, kun Pentikäinen siirtyy toukokuussa Suomen Yrittäjien toimitusjohtajaksi ja hänen tilallaan aloittaa maaliskuun alussa Jouni Kemppainen.

– Kun lehti on paremmassa kunnossa, voi paremmalla mielellä lähteäkin, Pentikäinen toteaa.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast