Samaan aikaan kun journalismin resursseja on karsittu ja lehtinimikkeitä lakkautettu, Suomessa syntyy myös uusia paikallisjulkaisuja.
Yksi uusista tulokkaista on verkossa ilmestyvä paikallismedia Topikki.fi, joka toimii Pohjois-Pohjanmaalla Haapajärven, Reisjärven ja Kärsämäen alueilla. Julkaisu aloitti toimintansa elokuussa.
Lehti syntyi alueella toimineen kaupunkilehti Selänteen tuhkista ja tekijäkunnasta. Hilla Groupin omistama julkaisu lakkautettiin alkuvuonna taloudellisista syistä.
Päätoimittaja Satu Kangas-Viljamäki aloitti Selänteen avustajana vuonna 2012 ja päätoimittajana vuonna 2019. Kun lehti lakkasi ilmestymästä, hän perusti Topikin, jossa työskentelee puolipäiväisesti myös Selänteen vanha myyntipäällikkö. Verkkolehden avustajakunta on sama kuin Selänteessä aikaisemmin.
Kangas-Viljamäki perustelee julkaisua uutistyhjiöllä, joka noin 6 600 asukkaan Haapajärvelle ja noin 2 400 asukkaan Kärsämäelle jäi.
Haapajärvellä toimii kuukausittain ilmestyvä ilmaisjakelulehti, jonka rinnalle päätoimittaja koki mahtuvan vielä muutakin journalismia. Noin 2 600 asukkaan Reisjärvellä ilmestyy niin ikään viikottainen paikallislehti, joka ei kuitenkaan julkaise artikkeleitaan verkossa.
Toistaiseksi Topikki on sisäänajovaiheessa. Lukijakuntaa totutetaan Kangas-Viljamäen mukaan nyt siihen, että paikallislehti voi toimia pelkästään verkossa. Hän arvioi, että ”olisi ihan mahtavaa”, jos kymmenen prosenttia alueen kotitalouksista tilaisi julkaisua.
– Minun mielestäni se ei ole paljon.
Kangas-Viljamäki on rahoittanut julkaisun perustamisen pankkilainalla. Seuraavan kerran yrityksen taloudellista tilannetta tarkastellaan tammikuussa.
Varmuus taloudellisista näkymistä pitäisi saavuttaa ensi vuoden kesäkuuhun mennessä, jotta toimintaa voidaan jatkaa.
– Tässä vaiheessa voin sanoa, että jos myynti kasvaa tätä vauhtia kuin tähän asti, kaikki menee ihan hyvin, hän sanoo.
”Me kerromme siitä, mitä tapahtuu ensi viikolla kulttuurissa, taloudessa ja politiikassa.”
Topikki ei ole ainoa lajissaan. Esimerkiksi pääkaupunkiin on perustettu paikallinen verkkomedia Itä-Helsinki, joka voitti Uutisraivaaja-innovaatiokilpailun viime vuonna.
Uusi julkaisu on suunnitteilla myös Vaasassa, jossa Vaasa Insider -talousmedia selvittää, olisiko seudulla kysyntää uudelle suomenkieliselle paikallislehdelle. Päätös Vaasa Pohjanmaa -nimeä kantavan lehden perustamisesta tehdään joulukuussa. Uusi julkaisu aloittaisi toimintansa helmikuussa.
Hankkeen taustalla on mediayrittäjä Peter Stolpe, joka perusti kaksikielisen, talouteen keskittyvän Vaasa Insider -verkkolehden vuonna 2017. Uuden, verkossa ja viikkolehtenä toimivan julkaisun perustaminen vaatisi hänen mukaansa jopa 700 000 euron investoinnin.
Yritys on teettänyt 30 000 kappaleen painoksen näytelehteä, joka jaettiin postin mukana marraskuun lopussa.
I-Mediat julkaisee Vaasassa kahta lehteä: Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan asioita seuraavaa maakuntalehti Ilkka-Pohjalaista sekä ilmaisjakeluna ilmestyvää kaupunkilehti Vaasaa, joka uudistui vuonna 2021 ja otti käyttöön perinteikkään brändinimen viime vuosisadan alusta. Lisäksi kaupungissa ilmestyy Bonnierin julkaisema Vasabladet.
Stolpen mukaan Vaasaan tarvittaisiin lehti, joka keskittyy vain paikalliseen ja alueelliseen elämään. Vaasa Pohjanmaa -lehti muistuttaisi tältä osin Vaasa-kaupunkilehteä – niin kuin myös nimeltään. Uusi julkaisu aikoo erottautua aikaperspektiivillään.
– Me kerromme siitä, mitä tapahtuu ensi viikolla kulttuurissa, taloudessa ja politiikassa, kun päivälehdet ovat perinteisesti kertoneet, mitä on tapahtunut eilen.
Vaikka päätöstä julkaisun perustamisesta ei ole vielä tehty, Vaasa Pohjanmaa -lehti on aloittanut jo rekrytoinnin. Työpaikkailmoituksessaan se etsii kahta toimittajaa ja yhtä toimitussihteeriä, jonka toimenkuvaan kuuluu myös muun muassa ilmoitusvalmistus.
– Se on tosi tärkeä osa palapeliä. Me emme voi aloittaa ilman oikeita työntekijöitä, Stolpe sanoo.
Yritys on herättänyt toimittajakunnassa närää sillä, että se kertoo ilmoituksissaan etsivänsä ihmisiä, jotka ovat valmiita ”tekemään töitä noin kaksi kertaa kovemmin kuin alalla yleensä vaaditaan”. Palkkaus on työehtosopimuksen mukainen.
Stolpe itse kertoo tehneensä 12-tuntisia työpäiviä viiden vuoden ajan.
– Sellaisia ihmisiä me kaipaamme tähän, että saamme homman pystyyn.
”Minun mielestäni toimittajien pitää kokeilla uusia asioita ja miettiä, miten asioita voi tehdä uudella tavalla.”
Toimittaja Jaana Mattila kokeili uuden vaasalaisen paikallismedian perustamista aiemmin tänä vuonna. Reportterin matkassa -julkaisussa hän myi yksittäisiä juttuja Vaasan seudulta mikromaksulla 95 sentin hintaan. Verkkomedian jutut sisälsivät tekstiä, videota ja audiota.
Maakuntalehti Ilkka-Pohjalaisessa sekä Yle Pohjanmaalla työskennellyt Mattila oli suunnitellut julkaisua usean vuoden ajan, jonka aikana hän oli hankkinut laitteistoa videoiden ja äänen tekemistä varten. Reportterin matkassa aloitti toimintansa helmikuussa ja lopetti syyskuun lopussa.
Mattilan mukaan kaksikieliseen Vaasaan on syntynyt suomenkielisen uutisoinnin markkinarako, kun Pohjanmaan maakuntalehti Pohjalainen yhdistyi vuonna 2020 Etelä-Pohjanmaan Ilkkaan. Toive paikallisista, suomeksi tehdyistä jutuista näkyy hänen mukaansa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.
– Jo Pohjalaisen viimeisinä vuosina uutisointi tältä alueelta väheni, hän sanoo.
Reportterin matkassa -projektin aika loppui Mattilan mukaan kesken. Hän oli säästänyt rahaa vuodeksi, mutta jos toteuttaisi projektin uudelleen, varaisi hän rahoitusta kahdelle vuodelle. Projektin työmäärä oli myös varsin iso yhdelle, hän arvioi.
Myytyjen juttujen määrää Mattila ei halua kommentoida. Sen sijaan hän toteaa, että markkinointia olisi pitänyt tehdä enemmän.
– Minun mielestäni toimittajien pitää kokeilla uusia asioita ja miettiä, miten asioita voi tehdä uudella tavalla.