Tilaa Uutiskirje!

Salaseura nimeltä Mediapooli

Valmiuspäällikkö Tero Koskinen kommentoi netissä leviäviä teorioita. Artikkeli on julkaistu Suomen Lehdistössä 6/2019.

Ajankohtaiset

Verkossa on jo jonkin aikaa vellonut villejä huhuja valtion ja median salaseurasta, joka sanelee toimituksille mediasisällöt ja ujuttaa Suomea Natoon. Tämän illuminatin nimi on Mediapooli. Se ei ole järin tuttu kaikille media-alan työntekijöillekään.

Suomen Lehdistö teippasi foliohatun syvälle päähänsä ja lähti rohkeasti ottamaan selvää, mitä Mediapoolissa tapahtuu. Mediapoolin valmiuspäällikkö Tero Koskinen työskentelee Medialiitossa Helsingin Etelärannassa, samoissa tiloissa kuin Suomen Lehdistön toimitus. Mediapoolin toimiston toinen työntekijä on osa-aikainen.

Koskinen vastaa nyt ensimmäistä kertaa näihin rajuihin väitteisiin, jotka on kaikki poimittu internetin vaihtoehtoisesta todellisuudesta.

Mediapoolissa on sisältöryhmä, joka ohjeistaa mediaa informaatiosodan etulinjassa luotettavan tiedon turvaamiseksi.

– Pooli ei ohjeista ketään, media johtaa itse itseään. Emme käy informaatiosotaa vaan varaudumme siihen, miten mediayhtiöiden ja toimittajien häirintää voidaan torjua.

Toinen suuri Mediapoolin ponnistus on jukuripäisen Suomen kansan käännyttäminen Nato-jäsenyyden kannalle.

– Posketon väite. Emme käännytä ketään. Tällaisella ei ole mitään tekemistä Mediapoolin kanssa, eikä poolilla ole puolustuspoliittista kantaa.

”Pooli ei päätä journalistisista sisällöistä, eikä edes keskustele niistä. Siellä on keskenään kilpailevia mediayhtiöitä, jotka eivät kerro skuuppejaan toisilleen.”

Ilmeisesti pahamaineinen Mediapooli on se instituutio, jossa valtamedian nokkamiehet yhdessä sopivat, mistä vaietaan ja mistä huudetaan.

– Pooli ei päätä journalistisista sisällöistä, eikä edes keskustele niistä. Siellä on keskenään kilpailevia mediayhtiöitä, jotka eivät kerro skuuppejaan toisilleen.

Mediapooli on valtion Huoltovarmuuskeskuksen yhteydessä tai alaisuudessa toimiva liitto tai yhtymä, johon kuuluu käytännössä koko maan media.

– Mediapoolin rahoitus tulee huoltovarmuusrahastosta, mutta toimintaa johtavat mediayhtiöt. Isoimmat mediayritykset ovat mukana, mutta mediakenttähän on laaja. Kaikki journalistiset mediat ovat tervetulleita tilaisuuksiimme ja koulutuksiimme.

Suomen Kuvalehden journalistipalkinto päätetään Mediapoolin sisältöryhmässä.

– Mediapoolilla ei ole kyllä yhtään mitään tekemistä journalistipalkinnon kanssa.

Valtiolla on Huoltovarmuuskeskuksen kautta tarkkailijan, linjaajan ja kontrolloijan asema koko Suomen mediakentässä.

– Kuten totesin, mediasisällöt eivät ole poolin agendalla. Mediapoolin tehtävä on päinvastoin puolustaa median integriteettiä eli koskemattomuutta ja riippumattomuutta.

Mediapoolin toiminta joukkoviestinnän sisällön alueella ei selvästikään perustu lakiin, joten se on kirjaimellisesti laitonta.

– Me toimimme Valtioneuvoston huoltovarmuuspäätöksen mukaisesti. Huoltovarmuustoiminta ei ole laitonta.

Ottaako Jouko Jokinen Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan ohjeet hallintoneuvostolta vai Mediapoolilta?

– No ei ainakaan Mediapoolilta. Jokinen on yhden ryhmän puheenjohtajana ohjaamassa Mediapoolin toimintaa.

Väitteiden lähteet: Rauno Lintusen, Mauno Saaren, Pirkko Turpeinen-Saaren ja Paavo Väyrysen blogit sekä Vastavalkea-sivusto.

 

Mikä on Mediapooli?

 

> Turvaa median toimintaa Suomessa tukemalla tiedonvälityksen teknistä varautumista kriisitilanteisiin. Edistää kyberturvallisuutta mediayrityksissä, tukee journalistien varautumista informaatiohäirintään ja pyrkii vahvistamaan faktapohjaista tiedonvälitystä myös sosiaalisessa mediassa.

> Poolin rahoitus tulee huoltovarmuusrahastosta, jota hallinnoi työ- ja elinkeinoministeriön alainen Huoltovarmuuskeskus. Käytännön toimintaa johtavat mediayhtiöt.

> Poolissa on johtoryhmän (pj Alexander Lindholm, Otavan toimitusjohtaja) lisäksi graafisen viestinnän ryhmä (pj Erkki Summanen, Keskisuomalainen Oyj:n liiketoimintajohtaja), sähköisen viestinnän ryhmä (pj Janne Yli-Äyhö, Ylen tuotantojohtaja) ja sisältöryhmä (pj Jouko Jokinen, Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja).

> Ryhmien kokoonpanoja ei anneta julkisuuteen puheenjohtajien nimiä lukuun ottamatta. Tämä perustuu viranomaisten asiakirjojen salassapitoa koskevan julkisuuslain 24. pykälään.

 

> Artikkeli on julkaistu Suomen Lehdistössä 6/2019.

Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast