Pörssin neljän uutismediayhtiön viime vuoden voi tilinpäätösten perusteella tiivistää seuraavasti: liikevaihdot pääosin laskivat mutta kannattavuudet paranivat lievästi.
Analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Petri Gostowski sanoo toimintaympäristön heijastuvan vahvasti kaikkiin pörssiyhtiöihin. Kun kansantalous takkuaa, myös mediayhtiöiden on vaikeampaa saada tuloja kuluttajilta ja yrityksiltä.
Uutismediayhtiöiden kannattavuuksia paransivat kuitenkin esimerkiksi painopaperin hinnan lasku sekä se, että kaikki neljä ovat karsineet kulujaan muun muassa uusimalla organisaatioitaan ja irtisanomalla työntekijöitä. Myös tilaushintojen korotuksilla on ollut vaikutuksensa.

Alma ja Sanoma ovat jo pitkään olleet selvästi Ilkkaa ja Keskisuomalaista kannattavampia. Gostowskin mukaan yksi syy on siinä, että ne ovat digitalisoituneet jälkimmäisiä nopeammin. Esimerkiksi Alma Median liikevaihdosta jo yli 80 prosenttia tulee digitaalisista palveluista, erityisesti markkinapaikka- ja rekrytointiliiketoiminnoista, jotka ovat myös erittäin kannattavia yhtiölle. Alma News Media -segmentin digitalisaatioastekin on lähes 60 prosenttia ja liikevoittoprosentti hyvällä tasolla.
Gostowski huomauttaa, että Ilkka on viime vuosina satsannut muuhun kuin medialiiketoimintaan. Markkinointi- ja teknologiapalvelut tuovat sen reilun 50 miljoonan euron liikevaihdosta jo selvästi yli puolet.
Koska Ilkan medialiiketoiminta on suhteellisen pientä ja alueellista, sen skaalaaminen kokoluokassaan kannattavaksi digibisnekseksi on haasteellista nykyisessä kilpailutilanteessa. Toisaalta Gostowski näkee myös, että Ilkan medialiiketoiminta on melko irrallista yhtiön muista bisneksistä. Hän ei pitäisi yllättävänä, jos Ilkka jollakin aikavälillä luopuisi uutismedioistaan.
Koska Ilkan medialiiketoiminta on suhteellisen pientä ja alueellista, sen skaalaaminen kokoluokassaan kannattavaksi digibisnekseksi on haasteellista nykyisessä kilpailutilanteessa.
Yhtä potentiaalista ostajaa ei tarvitse pohtia pitkään. Mediakonserni Keskisuomalaisella on jo lähes 80 uutismediaa ja se on kasvanut yritysostoilla vuosien mittaan. Esimerkiksi viime vuonna Keskisuomalaisen omistukseen siirtyi PunaMusta Media. Lisäksi Keskisuomalainen on Ilkka Oyj:n suurin osakkeenomistaja ja on muun muassa ehdottanut Ilkan yhtiökokoukselle sen kahden osakesarjan yhdistämistä. Osakesarjojen yhdistäminen muun muassa helpottaisi omistusjärjestelyjen tekemistä ja lisäisi Keskisuomalaisen painoarvoa Ilkan hallinnossa.
Keskisuomalaisella Gostowski näkee kaksi järkevää strategiaa tulevaisuudessa. Se voi yrittää edelleen kasvattaa uutismediaportfoliotaan hankkimalla lisää nimikkeitä. Toinen vaihtoehto on myydä medialiiketoiminnot, mikä ei kuitenkaan vaikuta todennäköiseltä.
Keskisuomalaisen kannattavuutta voi edistää se, että Posti luopui viime vuonna osoitteettomasta suorajakelusta, mikä tuo lisää mahdollisuuksia Keskisuomalaisen valtakunnalliselle jakeluliiketoiminnalle.
Sanomalla valtaosan liikevaihdosta ja -voitosta tuo oppimateriaalibisnes, joka ei ole samalla tavalla suhdanteiden armoilla kuin medialiiketoiminta. Gostowski sanoi Inderesin Youtube-kanavalla julkaistussa haastattelussa pitävänsä melko varmana, että Sanoma jossain vaiheessa eriyttää oppimateriaalit ja median omiin yhtiöihinsä. Syynä on se, että näillä ei ole juurikaan keskinäisiä synergioita eli niiden operatiivinen toiminta voisi olla vahvempaa erillisissä yhtiöissä. Toinen argumentti liittyy Sanomaan sijoituskohteena.
– Sijoittaja, joka haluaa omistaa kansainvälistä oppimisliiketoimintaa, ei välttämättä halua samalla omistaa paikallista suomalaista mediaa, Gostowski summaa.