Kylkiäinen. Tätä sanaa Juha-Pekka Raeste käytti MTV:stä Helsingin Sanomien analyysissaan. Siinä käsiteltiin tuoretta yrityskauppaa, jossa norjalainen Schibsted Media osti ruotsalaisen TV4:n ja MTV:n Telialta. Monen arvion mukaan Schibsted oli kiinnostunut lähinnä Ruotsista ja vahvistamaan asemiaan suhteessa kilpailijaansa Bonnier Newsiin.
Tätä täytyy kysyä toimitusjohtaja Siv Juvik Tveitnesiltä, joka on vierailulla uudessa Pöllölaaksossa Helsingin Vallilassa. Tulitteko siis Suomen mediamarkkinoille ikään kuin sattumalta?
Tveitnes puhuu ensin siitä, miten Schibsted Median kunnianhimo kohdistuu nyt pohjoismaisille markkinoille. Yhtiö haluaa olla Pohjoismaiden johtava ”mediamääränpää” (media destination).
– Olemme jo ykkösiä Norjassa, nyt prioriteettimme on ollut vahvistaa asemiamme Ruotsissa. Tällä kaupalla tulemme Suomen markkinoille. Se on osa strategiaamme, mutta enemmän bonus kuin mitään muuta.
Tveitnes kieltää, että Schibsted Media olisi nyt kiinnostunut ostamaan muuta suomalaista uutismediaa, ainakaan pian.
– Aiomme nyt saattaa tämän kaupan loppuun ja sillä tuplaamme liikevaihtomme. Meillä on nyt riittävästi lautasellamme.
Kaupan loppuun saattamisen jälkeen on aika hakea yhteistyötä ja rakentaa yhteisiä mediatuotteita uusien suomalaisten ja ruotsalaisten toimintojen kanssa. Suomessa Schibstedillä on jo podcast-palvelu Podme ja jatkossa siis myös televisiokanat MTV3, Sub, Ava, suoratoistopalvelu Katsomo, MTV:n maksulliset tv-kanavat ja monikanavaisesti toimiva uutistoimitus.
”Jos haluamme rakentaa tulevaisuuden mediatuotteita, meidän on investoitava aiempaa enemmän urheiluun ja viihteeseen.”
– Aika näyttää, millaisia mahdollisuuksia myös Suomen markkinoilla on.
Tveitnes kuitenkin ajattelee, että useimmat mediayhtiöt ovat liian pieniä selviytyäkseen, myös monet kansallisen tason yhtiöt. Digikehitys vaatii panostuksia ja digibisnes skaalaa.
Keskittyminen ylittää Pohjoismaissakin aiempaa useammin maarajat ja tätä on tulossa lisää, Tveitnes ennakoi. Jo ennen Schibstedin tuoreita ostoja Bonnier News tuli Suomeen pari vuotta sitten ja norjalainen Amedia kertoi joulukuussa ostavansa tanskalaisen Berlingske Median.
– Monet mediayhtiöt ovat konsolidoituneet hyvin perinteisellä tavalla. Ne ovat ostaneet lisää sanomalehtiä. Me teemme tämän eri tavalla.
Tveitnes sanoo, että Schibsted Media tulee vahvasta uutis- ja tekstiperinteestä.
– Jos haluamme rakentaa tulevaisuuden mediatuotteita, meidän on investoitava aiempaa enemmän urheiluun ja viihteeseen. Olemme maailman parhaita tekemään tekstiä, mutta striimaus on nyt kaikkein kasvavin mediaformaatti. Meidän on hyödynnettävä audiota ja videota.

Helmikuun alussa Schibsted Media teki ensimmäisenä pohjoismaisena mediatalona kumppanuussopimuksen tekoäly-yhtiö Open AI:n kanssa.
Tveitnes ei kerro tai kuvaile, mitä tekoälyjätti maksaa Schibsted Median valikoitujen mediabrändien sisältöjen näkymisestä palveluissaan, kuten Chat GPT:ssä. Toimittajille korvaus on Norjan Journalistenin mukaan 6000 Norjan kruunua eli noin 500 euroa vuodessa.
Tveitnesin mukaan on kuitenkin tärkeä signaali, että sisältöjen käytöstä täytyy maksaa. Saadut rahat Schibsted investoi tekoälykehitykseen. Tarkoitus on oppia ymmärtämään tekoälyä.
– On mielenkiintoista nähdä, miten sisältömme tulee menestymään noissa palveluissa. Moniko lukee niitä ja millainen sisältö kiinnostaa. Tulemme oppimaan hyvin paljon tulevaisuuden tavoista kuluttaa uutisia, Tveitnes kuvaa sopimuksen hyötyjä Schibstedille.
Hän odottaa myös, että Schibsted Media oppii Open AI:n tavoista tehdä tuotekehitystä, mikä on tärkeää nyt, kun alalle tulee uusia tekoälytyökaluja ja -firmoja.
”Säätiöllä on paljon pääomaa, mutta se on tarkoitettu tulevaisuuden investointeihin.”
Mediayhtiöt ovat alkaneet jakautua kahteen leiriin: niihin, jotka haastavat tekoäly-yhtiöitä oikeuteen ja niihin, jotka tekevät sopimuksia. Schibsted Median tekemä sopimus on herättänyt myös kritiikkiä Ruotsissa. Bonnier Newsin toimitusjohtaja ja Ruotsin uutismediakustantajien TU:n puheenjohtaja Anders Eriksson piti Schibstedin valitsemaa tietä vaarallisena.
Uutismediayhtiöt ajavat EU-tasolla yhteisiä etuja suhteessa teknologiajätteihin, koskien muun muassa sisältöjensä lisensointia. Sivuuttiko Schibsted uutismedian kollektiivisen edun sopiessaan suorasta diilistä teknojätin kanssa?
– Ei, ei mielestäni. Olemme työskennelleet tämän sopimuksen parissa pitkään. Se alkoi siitä, että halusimme kaikille työntekijöillemme pääsyn maksulliseen Chat GPT:hen. Se maksaa paljon, ja halusimme neuvotella. Saimme kutsun keskustelemaan kumppanuudesta.
– Jos meidän pitäisi tehdä tämä kollektiivisesti, siinä menisi vuosia. Se on hyvin pitkä aika. Siksi sanoimme kyllä, ja tulemme jakamaan koko alalle mahdollisimman paljon siitä, mitä opimme.

Schibsted Mediaa pidetään usein yhtenä mediamaailman edelläkävijöistä. Yhtiön portfoliossa 65 prosenttia liikevaihdosta tulee Tveitnesin mukaan jo digistä.
Yhtiö esiintyy julkisuudessa huomattavan arvopohjaisesti. Tässäkin haastattelussa Tveitnes sanoo ensimmäiseksi, että Schibsted Median bisnestä on itsenäinen journalismi ja demokratian vahvistaminen.
Viime kesänä Schibstedin markkinapaikat ja mediat erosivat omiksi yhtiöikseen. Schibsted Marketplaces, jonka nimi muuttuu pian muotoon Vend, jäi pörssiin. Mediat omistaa nyt 100-prosenttisesti Tinius Trust -säätiö.
Mutta miten säätiöomistus todella vaikuttaa bisnekseen? Tammikuussa Schibsted Media kertoi valtavasta säästöohjelmasta. Yhtiö on kertonut aikovansa vähentää 350 työntekijää eli 13 prosenttia työvoimastaan heikentyneen tuloksen ja negatiivisen kassavirran vuoksi. Myös miljoonatappiota viime vuodet tehneeltä MTV:ltä Schibsted odottaa kannattavuutta, vaikka Tveitnes on jo linjannut, etteivät säästöohjelma tai irtisanomiset koske nyt ostettuja toimintoja.
– Säätiön perustajalla Tinius Nagell-Erichsenillä oli hyvin kuuluisa sanonta, jonka mukaan sanomalehti on itsenäinen vain, jos se maksaa omat laskunsa. Meidän on oltava kannattavia, Tveitnes sanoo.
– Säätiöllä on paljon pääomaa, mutta se on tarkoitettu tulevaisuuden investointeihin.
- Fakta: Schibsted Media laajensi televisiobisnekseen
- Norjalainen Schibsted Media ostaa suomalaisen MTV:n ja ruotsalaisen TV4:n Telialta noin 590 miljoonalla eurolla. Kaupassa siirtyvien toimintojen ulkoinen liikevaihto on yli 700 miljoonaa euroa ja niillä oli lähes 900 000 tilaajaa viime vuoden lopussa.
- Schibsted Median uutismediabrändejä ovat norjalaiset Aftenposten, VG, Bergens Tidende ja Stavanger Aftenblad sekä ruotsalaiset Svenska Dagbladet ja Aftonbladet. Suomessakin toimii kaupallinen podcast-palvelu Podme. Puhtaasti verkossa toimivia journalistisia palveluita ovat lisäksi talousmedia E24, startupeihin ja teknologiaan keskittyvä Shifter ja uutisaggregaatti Omni.
- Kauppa vaatii vielä viranomaishyväksynnän ja sen odotetaan toteutuvan loppuvuodesta.