Oikeusministeriö aikoo lakkauttaa Julkisen sanan neuvoston valtionavun, kertoi Journalisti perjantaina. Suomen Kuvalehden mukaan hallituspuolueet kokoomus ja RKP eivät kuitenkaan pidä 135 000 euron tuen lopettamista järkevänä. Kysyimme muilta suurimmilta JSN:n rahoittajilta ja Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistyksen hallituksen puheenjohtajalta, mitä he ajattelevat oikeusministeriön esityksestä ja miltä JSN:n jatko näyttää, jos tuki leikataan.
Jukka Holmberg
Uutismedian liiton liittojohtaja
”Tässä on kaksi asiaa: minkä signaalin esitys antaa ja talous. Toivottavasti hallituksen signaali on kuitenkin, että riippumaton ja laadukas media on tärkeä. Jos tuki säästösyistä leikataan, alan täytyy itse ottaa enemmän vastuuta. Kaikissa oloissa JSN:n toiminta tullaan turvaamaan. Neuvoston tärkeyttä kuvaa hyvin se, että vaikeinakin vuosina JSN:n kannatusyhdistyksen jäsenet ovat pystyneet lisäämään panostuksiaan. Kannatusyhdistyksessä on prosenttiosuudet, joiden mukaan kulloinenkin budjetti jaetaan. Suurimmat rahoittajat ovat Uutismedian liitto, Journalistiliitto, Yle ja Aikakausmedia. Ei valtionosuus tietenkään vaikuta mitään JSN:n riippumattomuuteen, mutta on hyvä, että itsesääntely on valtaosin alan itse kustantamaa.”
Timo Huovinen
Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistys Jusanekin puheenjohtaja, Ylen journalististen standardien ja etiikan päällikkö
”Kysehän on vasta ehdotuksesta, joka menee syyskuussa pidettävään budjettiriiheen. Sen päätösten mukaan tilannetta katsotaan Jusanekin sääntömääräisessä syyskokouksessa. Lähtökohtana on se, että me journalistit pidämme journalismin puolia myös siihen liittyvässä rahoituksessa. Minusta valtion pitää lähtökohtaisesti tukea JSN:ää niin, että se säilyy itsenäisenä elimenä. Mutta uskon, että JSN:n toiminta pystytään turvaamaan tavalla tai toisella, joko valtion rahoituksella tai ilman valtion rahoitusta.”
Hanne Aho
Journalistiliiton puheenjohtaja
”Olen perustavanlaatuisesti hämmästynyt. Tuen lakkauttaminen kokonaan on hyvin radikaali esitys. JSN:n kuluthan ovat lähes puhtaasti palkkakuluja, enkä näe, että se pyörisi pienemmällä henkilöstömäärällä. Uskon, että taustajärjestöjen olisi varsin mahdollista korvata katoava raha. Silti toivoisin, että nyt keskityttäisiin siihen keskusteluun, miksi valtion pitää tukea JSN:ää. Ensinnäkin se vähentää tuomioistuinkäsittelyjä eli tulee halvemmaksi. Tärkeämpää on, että tukemalla JSN:ää valtio antaa selkeän viestin, että pitää tärkeänä sitä, että journalistit tekevät työnsä hyvin ja kansalaisilla on mahdollisuus saada oikeutta, jos kokevat sisällöt virheellisiksi tai eettisesti ongelmallisiksi. JSN tekee päätöksiä itsenäisesti ja riippumattomasti tuki valtio sitä tai ei.”