Tilaa Uutiskirje!

Tekijänoikeusdirektiivi meni läpi EU-parlamentissa ­– Medialiitto tyytyväinen ratkaisuun

Ajankohtaiset

EU:n tekijänoikeusdirektiivi sai ratkaisun Euroopan parlamentissa. Parlamentti hyväksyi lainsäädännön äänin 348 puolesta ja 274 vastaan. Lainsäädännön tavoitteena on parantaa luovan työn tekijöiden neuvotteluasemia, kun heidän teoksiaan jaetaan internetissä.

Medialiitto on tyytyväinen siitä, että digitaalisten sisämarkkinoiden tekijänoikeusdirektiivi hyväksyttiin. Päätös tarkoittaa, että eurooppalaisten lehtiyhtiöiden kustantamien julkaisujen suoja toteutuu.

Direktiivi velvoittaa jäsenvaltiot säätämään sanoma- ja aikakauslehtien kustantajille ja uutistoimistoille oikeuden sopia julkaisujensa käytöstä verkkopalveluissa. Tällaisia ovat erilaiset uutiskooste- ja hakupalvelut sekä sosiaalisen median palvelut.

– Kustantajat haluavat neuvotella palveluntarjoajien kanssa julkaisujensa kaupallisesta hyödyntämisestä. Sopiminen tulee nyt mahdolliseksi ja kustantajat saavat investoinneilleen suojaa, toteaa Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg.

”On hienoa, että lehtien kustantamisen merkitys tunnustetaan nyt myös eurooppalaisessa tekijänoikeussääntelyssä.”

Uudistuksen tavoitteena on edistää lehtien julkaisemisen edellytyksiä ja näin tukea luotettavan tiedon saatavuutta.

– Lehdistöllä on keskeinen rooli demokraattisessa päätöksenteossa ja sananvapauden toteutumisessa. On hienoa, että lehtien kustantamisen merkitys tunnustetaan nyt myös eurooppalaisessa tekijänoikeussääntelyssä, sanoo Medialiiton elinkeinopolitiikan johtaja Satu Kangas.

Tekijänoikeusdirektiivin edellyttämät muutokset kansallisiin tekijänoikeuslakeihin on tehtävä kahden vuoden kuluessa direktiivin voimaantulosta.

Direktiivin vastustajien mielestä se kaventaa internetin vapautta.

Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta

Uusin lehti

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast