Tilaa Uutiskirje!

Sukupuolittavat ammattinimikkeet hylännyt Aamulehti pohtii tasa-arvoa muutenkin – ”All male -paneelit asettavat julkaisijan pölhöön valoon”

Lehti viittaa kaikkiin haastateltaviin sukunimellä ja kiinnittää huomiota siihen, että jutuissa esiintyy tasaisesti eri sukupuolten edustajia.

Aamulehden uudistuksessa apuna on ollut runsaan sadan uuden ammattinimikkeen lista, kertoo Jussi Tuulensuu. Kuva: Eriika Ahopelto|
Ajankohtaiset

Aamulehti alkoi syyskuun puolivälissä käyttää sukupuolineutraaleja ammattinimikkeitä. Vt. vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu kertoo, että uusien termien käyttöönotto on sujunut toimituksessa jopa helpommin kuin etukäteen luultiin.

Aamulehden toimituksen työryhmä kokosi uudistuksen yhteydessä runsaan sadan uuden ammattinimikkeen listan. Apuna vaikeimmissa titteleissä oli Kielitoimisto. Lista osoittautui Tuulensuun mukaan niin kattavaksi, että sitä on tarvinnut täydentää vain hyvin vähän. Tuulensuu harkitsee listan julkaisua kokonaisuudessaan.

– Hankalimpia ovat paljon käytetyt, esimerkiksi lakiin perustuvat nimikkeet, joilla on hyvin spesifi merkitys. Tällaisten termien neutraalistaminen saattaa tehdä niistä epätäsmällisempiä. Lista varmasti elää vielä, kun löydämme tarkempia ja luontevampia ilmauksia.

”Etupäässä sukupuoli tuodaan esiin, kun on kyse naisesta, ikään kuin se olisi poikkeama normista.”

Esimerkiksi lentokoneen perämiehen korvaaminen ohjaajalla ei välttämättä kertoisi, että kyseessä on aluksen päällikön varahenkilö. Aamulehti käyttää tällä hetkellä apukapteenia.

Aamulehden linjaus sai paljon julkisuutta. Yleisöltä palautetta ja kysymyksiä tuli jonkin verran.

Ammattinimikkeet ovat Tuulensuun mielestä vain yksi osa sukupuolittavaa kielenkäyttöä.

Iso merkitys on sillä, millaisissa rooleissa sukupuolet mediassa esiintyvät, mitä miehiltä ja naisilta kysytään ja milloin sukupuoli ylipäätään mainitaan.

– Etupäässä sukupuoli tuodaan esiin, kun on kyse naisesta, ikään kuin se olisi poikkeama normista.

Kauhean paljon ei puhuta miesjohtajista tai miesten perheen ja työn yhteensovittamisesta.

Tuulensuun mukaan on hyvä kiinnittää huomiota myös siihen, viitataanko naisiin useammin etunimellä kuin miehiin.

– Meillä ohje on, että kaikista haastateltavista käytetään lehtitekstissä sukunimeä, mukaan lukien pienet lapset. Poikkeuksia tehdään harvoissa tapauksissa, joissa haastattelun sävy on hyvin intiimi.

Aamulehdessä ollaan niin ikään tarkkoja siitä, että jutuissa ja kuvissa esiintyy mahdollisimman tasapuolisesti sekä naisia että miehiä.

– Se on mielestäni nykymaailmassa päivän selvä asia. All male -paneelit asettavat julkaisijan pölhöön valoon, Tuulensuu sanoo.

Tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Tilaa Suomen Lehdistö.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast