Tilaa Uutiskirje!

Nimi lisäsi pääkirjoitusten kiinnostavuutta

Toimittaja Jarmo Karonen (vas.), päätoimittaja Tomi Lähdeniemi ja vuoropäällikkö Harri Pulllinen viilaavat pääkirjoitussivua. Kuva: Veera Korhonen|
Ajankohtaiset

Satakunnan Kansan pääkirjoitukset ovat kiinnostaneet verkossa isompaa joukkoa sen jälkeen kun lehti alkoi lokakuussa julkaista niitä nimen ja kuvan kera. Päätoimittaja Tomi Lähdeniemen mukaan muutos on selvä, mutta nimen lisäksi siihen vaikuttaa varmasti osaltaan aiheiden tuominen ”alemmas norsunluutornista.”

Muutenkin pääkirjoitusten nimeämisestä on tullut lukijoilta pelkästään myönteistä palautetta.

Satakunnan Kansa halusi uudistuksellaan lisätä avoimuutta.

Suomalaisissa sanomalehdissä pääkirjoitukset on perinteisesti julkaistu nimettöminä, koska on pyritty korostamaan, että kyseessä on lehden linja eikä yksittäisen kirjoittajan mielipide.

”Pääkirjoitus edustaa edelleen lehden linjaa, vaikka siinä onkin nimi.”

– Aika on ajanut ohi nimettömän pääkirjoituksen; tämän hetken ilmiö on persoonan korostaminen. Pääkirjoitus edustaa edelleen lehden linjaa, vaikka siinä onkin nimi, Lähdeniemi sanoo.

Päätoimittajan mukaan signeeratulla pääkirjoituksella on myös laatua aavistuksen nostava vaikutus.

– Kun omalla nimellään ja kuvallaan kirjoittaa, tekstiin satsaa vielä enemmän kuin nimettömänä.

Lehden mielipidepalstalla suositaan vanhaan tapaan nimen käyttöä, mutta nimimerkilläkin voi kirjoittaa. Verkkokeskusteluissa on käytössä ennakkomoderointi.

– Verkkokeskustelujen ongelmat eivät ole sanottavasti näkyneet meillä. Ennakkomoderointi toimii ihan hyvin, Lähdeniemi sanoo.

Muista lehdistä esimerkiksi Hufvudstadsbladet ja Iltalehti signeeraavat pääkirjoituksensa.

Lisää aiheesta

Lehtiarkisto

Tilaa uutiskirje

Varmista, että pysyt kärryillä, ja tilaa Suomen Lehdistön uutiskirje. Viikoittaisessa kirjeessä kerromme media-alan uusista kokeiluista, hyvistä käytännöistä, ilmiöistä ja sen, missä nyt mennään.

Podcast